StoryEditor

Ficov kabinet odklepol stimuly za takmer 10 miliónov. Firmy plánujú vytvoriť 400 pracovných miest

18.01.2017, 13:09
Autor:
ČTKČTK
Šesť firiem chce na Slovensku investovať dohromady 28,6 milióna eur.

Slovenská vláda dnes schválila poskytnutie stimulov šiestim firmám z odvetvia automobilového a strojárskeho priemyslu, ktoré v krajine plánujú investovať dohromady 28,6 milióna eur a vytvoriť 400 nových pracovných miest. Vyplýva to z materiálov ministerstva hospodárstva, ktoré udelenie investičných stimulov v celkovej výške 9,65 milióna eur navrhlo.

Najväčšou zo spomínaných investícií je projekt výrobcu komponentov pre automobilový priemysel Hyunnam SK, ktorý chce vynaložiť takmer 17 miliónov eur na rozšírenie svojich výrobných kapacít v továrni na severe krajiny. Podnik tam vyrába plastové moduly najmä pre sedadlá osobných áut. Investícia podniku, ktorá by mala byť dokončená v závere budúceho roka, počíta s viac ako zdvojnásobením výrobnej kapacity a vytvorením 240 nových pracovných miest. Svoje produkty plánuje firma dodávať aj odberateľom v Českej republike a Poľsku.

Spoločnosť Yanfeng Slovakia Automotive Interior Systems z čínskej skupiny Yanfeng Global Automotive Interior Systems chce za 3,86 milióna eur rozšíriť terajšie technologické centrum v Trenčíne. Firma sa tam zameriava na výskum a vývoj interiérových komponentov do automobilov, hlavne prístrojových dosiek, palubných systémov a iných komponentov.

Rozšírenie existujúceho závodu plánuje tiež slovenská divízia rakúskej spoločnosti Künz Holding, ktorá má na východnom Slovensku továreň na výrobu komponentov do žeriavov a pre vodné elektrárne. Hodnota nového projektu je 3,71 milióna eur a vďaka zámeru má vzniknúť 40 pracovných miest. Viac ako štvrtinu hodnoty investície bude podniku štát kompenzovať formou stimulov, ktoré firma získala už na skoršiu investíciu na Slovensku.

Projekty ďalších troch podnikov, ktorým slovenská vláda schválila aj poskytnutie stimulov, predpokladajú nižšie investície, ako sľúbili spomínané firmy.

Poskytovanie stimulov firmám časť slovenských podnikateľov v minulosti kritizovala. Tvrdia, že tieto spoločnosti získajú výhodu oproti konkurencii.

Minister hospodárstva Peter Žiga tento mesiac povedal, že podnikatelia na Slovensku by mohli v rámci pripravovaných projektov investovať v krajine asi 1,8 miliardy eur.

“Dotácie sú častým nástrojom politikov, ako zvyšovať zamestnanosť či podporovať investície. Faktom zostáva, že ich poskytovanie deformuje trh, nakoľko konkrétne prideľovanie môže znevýhodňovať tých, ktorým dotácia pridelená nebola. Takéto kroky môžu vzbudzovať podozrenia z korupcie, keďže dotácie nie sú poskytované celoplošne a nemôže ich využiť ktokoľvek. Za efektívnejší spôsob pomoci pre firmy považujeme zníženie daňového zaťaženia a zlepšenie kvality podnikateľského prostredia,” hovorí Milan Seliak, business development consultant Bisnode Slovensko.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:37