StoryEditor

Ficova zľava: Vyššie faktúry za energie hoďte do koša

18.01.2017, 18:01
Rozhodnutie regulátora prehodnotiť zvýšenie poplatkov prišlo až po tom, ako zdraženie skritizoval premiér.

Zahoďte svoje faktúry za elektrinu a plyn do koša. Vôbec si ich nevšímajte. Presne to odporučil včera tisíckam slovenských domácností premiér Robert Fico.

Dôvodom je masívna vlna kritiky, ktorá sa na štát spustila kvôli novej vyhláške Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Práve tá zdvihla od začiatku januára tisíckam ľudí poplatky, ktoré sa skrývajú v cene elektriny a plynu. V konečnom dôsledku to malo niektorým z nich výrazne predražiť aj celkové účty za energie.

Predseda regulačného úradu Jozef Holjenčík sa mal preto rozhodnúť, že novú vyhlášku vezme späť. Vyššie poplatky tak zrejme zruší.

Nezávislý regulátor

„Úrad bude hľadať optimálne riešenia špecifických problémov s cieľom odstrániť mimoriadne dosahy na niektoré skupiny odberateľov,“ povedal včera hovorca úradu Radoslav Igaz.

Došlo k tomu však až po tom, ako premiér Robert Fico „predražovanie“ energií cez skryté poplatky včera ostro skritizoval.

Doplnil, že vláda síce nemá kompetencie rozhodovať vo veciach regulácie, no ak by regulačný úrad včera neoznámil, že ruší svoje rozhodnutie, bola prichystaná riešiť situáciu na vlastnú päsť.

Boli sme pripravení použiť silu zákona a legislatívneho procesu. Boli by sme konali veľmi tvrdo a razantne,“ prízvukoval predseda vlády.

Podľa analytika portálu energieprevas.sk Jozefa Badidu sme v priamom prenose svedkami toho, ako politici vyvíjajú nátlak na regulačný úrad. „Ak tomuto tlaku regulátor podľahne, je zrejmé, že jeho nezávislosť je iba formálna,“ myslí si analytik.

Domácnostiam príde „storno“

Slovákom už postupne prichádzajú nové zálohové faktúry. No tie budú neplatné. Potvrdia to takzvané storno faktúry, ktoré im prídu v najbližších dňoch do poštových schránok, oznámil včera po rokovaní vlády minister hospodárstva Peter Žiga. Následne budú domácnostiam doručené nové faktúry, v ktorých budú distribučné poplatky rovnaké ako minulý rok.

Viac sa dočítate v piatkových Hospodárskych novinách.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:59