Martin Winterkorn (vľavo) a jeho názorový odporca, bývalý predseda dozornej rady Ferdinand Piëch.REUTERS
StoryEditor

Exšéf VW vystúpil pred parlamentným výborom. O podvodoch nevedel, tvrdí

19.01.2017, 12:31
Autor:
ČTKČTK
Automobilka formálne oznámila americkým úradom podvádzanie na začiatku septembra 2015.

Bývalý generálny riaditeľ nemeckej automobilky Volkswagen Martin Winterkorn pri svojom dnešnom vystúpení pred nemeckými zákonodarcami povedal, že nevedel o systematickom podvádzaní s emisiami u vozidiel s naftovými motormi skôr, ako automobilka podvody oficiálne priznala. Netuší ani, koľko osôb o podvodoch vedelo, napísala agentúra Reuters.

Winterkorn vystúpil pred parlamentným výborom, ktorý sa zaoberá vyšetrovaním emisného podvodu automobilky. Hlavnou snahou je zistiť, kedy sa bývalý generálny riaditeľ a najvyššie vedenie automobilky dozvedeli o podvodoch pri naftových vozidlách a prečo sa nerozhodli informovať investorov skôr. Winterkorn sa objavil na verejnosti prvýkrát od 22. septembra 2015, kedy sa v televízii ospravedlnil za škandál. Deň na to rezignoval.

Miliardové odškodné

Investori zrejme budú pozorne sledovať Winterkornov výstup a hľadať v jeho prejave záchytné body, ktoré by ukázali, kedy sa o manipuláciách dozvedel. Investori požadujú po automobilke odškodné 8,8 miliardy eur kvôli prepadu cien akcií po vypuknutí škandálu.

Volkswagen tvrdí, že jeho výkonná rada nevedela o softvérových manipuláciách do konca augusta 2015. Automobilka formálne oznámila americkým úradom podvádzanie na začiatku septembra.

Viac ako hŕstka 

Na otázku, či si myslí, že z podvádzania môže byť obvinených len niekoľko technikov, Winterkorn odpovedal, že o podvode zrejme vedela viac ako hŕstka zamestnancov, sám však nevie, koľko ľudí sa na podvodoch podieľalo. Upozornil, že softvérové ​​aplikácie predstavujú veľmi špecifickú oblasť práce pri vývoji motorov.

Winterkorn tiež upozornil, že nemôže komentovať detaily, ktoré sú súčasťou trestného vyšetrovania v Nemecku. Odmietol tiež odpovedať na niekoľko otázok týkajúcich sa toho, kedy presne sa čo dozvedel, dodala agentúra AP.

Zmazané dokumenty

Volkswagen tento mesiac priznal americkým prokurátorom, že zhruba 40 zamestnancov zmazalo tisíce dokumentov v snahe zakryť pred regulátormi podvádzanie s emisiami.

Volkswagen predvlani v septembri priznal, že po celom svete do asi 11 miliónov naftových áut inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. V USA už v trestnom vyšetrovaní emisného škandálu zatkli prvého firemného manažéra, bývalého šéfa amerického oddelenia firmy pre dodržiavanie regulačných predpisov Olivera Schmidta.

01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 03 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-14 22:27:47 - Feat.: - Title: Volkswagen chce v roku 2027 uviesť na trh elektromobil za 20-tisíc eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:10