Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Ceny energií sú na Slovensku spolitizované, za ich zvyšovanie môže Fico, tvrdí odborník

19.01.2017, 19:25
Autor:
TASRTASR
Energie na Slovensku podľa Ondreja Mateja na prelome rokov lacneli tak, že v konečnom dôsledku nezlacneli.

Za súčasný stav zvyšovania cien energií nie je zodpovedný Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ale Úrad vlády (ÚV) SR. Uviedol to v stanovisku predseda správnej rady Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondrej Matej.

Energie zlacneli až tak, že nezlacneli

Energie na Slovensku podľa neho na prelome rokov lacneli tak, že v konečnom dôsledku nezlacneli. "Upozorňovali sme na to už pred niekoľkými týždňami a v stredu (18. 1.) si to (konečne) všimla aj vláda," zdôraznil.

"Zjednodušene povedané, premiér Robert Fico (Smer-SD) si zavolal na koberček šéfa ÚRSO Jozefa Holjenčíka a nové tarify za distribúciu plynu, či tarify za elektrinu na strednom Slovensku majú byť minulosťou. Na prvý pohľad to vyzerá tak, že predseda vlády zasiahol tvrdou päsťou a všetko už bude v poriadku. No nie je," podotkol.

Podľa Mateja tu totiž nejde o to, že regulačný úrad sa raz "sekol", potom vzal svoje rozhodnutie späť, vec je vyriešená a všetci budú spokojní. Veď ceny nestúpnu, premiér sa zachoval ako chlap a na svoje si príde aj opozícia, keď bude žiadať Holjenčíkovu hlavu. Hlavný problém tu totižto zostáva, že ceny energií sú na Slovensku spolitizované a súčasný spôsob regulácie tomu iba nahráva. Inak by sa nemohlo stať, že cenníky sa zmenia po rokovaní na úrade vlády, keď premiér vyhlási, že na zdražovanie nebol "z politického hľadiska dôvod".

Niečo takéto podľa predsedu správnej rady IDH vylučuje aj samotný zákon o regulácii v sieťových odvetviach. V ňom sa podľa neho doslova píše, že predseda ÚRSO pri výkone svojej pôsobnosti koná nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších osôb. Teda aj nezávisle od pokynov vlády a želaní premiéra, nech sú akékoľvek.

"Výzva opozície je mimo"

Upozornil, že ten istý zákon zároveň uvádza, že ak predseda regulačného úradu konal v rozpore s vyššie uvedeným ustanovením, prezident SR ho má odvolať. "Takže výzva opozície Robertovi Ficovi, aby Holjenčíka odvolal, je v tomto smere mimo," doplnil.

Podľa Mateja by bolo naivné si myslieť, že Holjenčík je v tomto celom príbehu jediným vinníkom. "Jeho úrad totiž vždy poslušne vykonával to, čo na úrade vlády chceli. A to tak, aby sa predseda vlády mohol na bilbordoch chváliť stabilnými cenami energií a pred voľbami rozdávať ľuďom plynové vratky," podčiarkol.

"Aj teraz boli indície o vývoji cien elektriny a plynu známe ešte skôr, než regulačný úrad o nich rozhodol. Šepkalo sa, že Holjenčík dostal za úlohu zabezpečiť, aby energie v dobe, kedy ich cena na burze klesla, nezlacneli až príliš. Neskôr by totiž museli ísť hore, a to by sa vládnemu Smeru nehodilo. Holjenčík úlohu splnil, ale podcenil fakt, že niečo ako priemerný odberateľ energií v realite vlastne neexistuje. Energie tak v priemere o niečo zlacneli, ale mnohí odberatelia si mali v konečnom dôsledku priplatiť. A práve tento aspekt plnenia straníckej úlohy Jozef Holjenčík nezvládol," zdôraznil.

"Odvolanie Holjenčíka stav nevyrieši"

"Ak však niekto chce riešiť to, že ceny energií sú na Slovensku pokrivené, iba samotným odvolaním Holjenčíka tento stav nevyrieši. To by musel zároveň odvolať aj premiéra," dodal predseda správnej rady IDH.

Premiér Fico po stredajšom (18.1.) rokovaní vlády vyhlásil, že kabinet vyslovil "zásadný politický nesúhlas" s regulačným rámcom v energetike na rok 2017. ÚRSO sa teraz podľa neho v rámci tzv. autoremedúry (opravy vlastného rozhodnutia, pozn. TASR) vráti k distribučným poplatkom za elektrinu a plyn na úroveň roku 2016.

Predseda ÚRSO podľa Fica na rokovaní vlády oznámil, že je pripravený stiahnuť obidve rozhodnutia regulačného úradu, pokiaľ ide o fixné poplatky pri distribúcii elektriny v pôsobnosti SSE - Distribúcia, ako aj pri fixných poplatkoch týkajúcich sa odberu plynu. "To v praxi znamená, že rok 2017 bude fungovať na základe tých istých podmienok a tých istých kritérií, ako tomu bolo v roku 2016," dodal predseda vlády.

Pozrite si aj tlačovku, na ktorej Robert Fico hovoril o cenách energií:

01 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:11