StoryEditor

Euro definitívne v roku 2009

17.11.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR
Európska únia síce uznala, že náklady na dôchodkovú reformu, ktoré zvyšujú rozpočtový deficit, by sa nemali brať do úvahy pri posudzovaní plnenia podmienok na prijatie eura, pre Slovensko je to však v súvislosti s prijatím eura už neskoro.

Európska únia síce uznala, že náklady na dôchodkovú reformu, ktoré zvyšujú rozpočtový deficit, by sa nemali brať do úvahy pri posudzovaní plnenia podmienok na prijatie eura, pre Slovensko je to však v súvislosti s prijatím eura už neskoro. Povedal to v utorok po rokovaní ministrov financií únie v Bruseli slovenský minister Ivan Mikloš.
Slovensko tak podľa neho vstúpi do eurozóny 1. januára 2009, teda o rok neskôr, ako v prípade nezapočítavania dôchodkovej reformy do deficitu. "Aby sme vedeli požiadať o vstup do výmenného mechanizmu ERM II, a aby sme vedeli prijať definitívne rozhodnutie o termíne prijatia eura, nestačí takáto neformálna zhoda, ale je potrebné formálne rozhodnutie. To príde najskôr v marci," povedal Mikloš. "Takže z tohto hľadiska nám síce Ecofin (Rada ministrov financií únie) dal za pravdu, ale z praktického hľadiska to pre nás aj tak neznamená, že by sme mohli vstúpiť o ten rok skôr," doplnil Mikloš. Ako dodal, tento týždeň ide do vlády konkretizácia konvergenčného programu a v ňom už bude uvedený ako dátum vstupu do eurozóny 1. január 2009, teda ako keby sme museli započítavať aj tie náklady na dôchodkovú reformu. Ten termín by mal byť už definitívny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:49