Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Premiér radí faktúry za energie trhať, právnici nesúhlasia

23.01.2017, 23:00
Regulačný úrad predstaví už zajtra riešenie pre drahé distribučné poplatky energií, na ktoré sa sťažujú mnohí odberatelia.

Pred pár dňami odporučil premiér tisíckam domácností zahodiť svoje faktúry za energie do koša, prípadne ich roztrhať. No dodávatelia ich už teraz varujú, aby tak nerobili – a faktúry riadne uhradili. Podobný názor majú aj právnici, ktorí poukazujú i na ďalšie problémy. HN vám prinášajú päť základných otázok a odpovedí o kauze predražených energií.

1. Môžu ľudia hodiť faktúry „do koša“?
Premiér minulý týždeň domácnostiam odkázal, že nové faktúry na zálohové platby nemajú platiť, pretože im prídu „storno“ faktúry. Proti týmto vyjadreniam sa však ohradili samotní dodávatelia, ktorí upozorňujú, že faktúry sú naďalej platné a ľudia by ich v každom prípade mali uhradiť. „Všetky fakturačné doklady doručené odberateľom sú vystavené v súlade s platnou legislatívou a platnými cenovými rozhodnutiami,“ zdôrazňuje Michal Hudec, predseda Združenia dodávateľov energií. Podobné odporúčanie má pre klientov aj Západoslovenská energetika. Práve to je najlepšie riešenie tiež podľa právnikov. „V právnej rovine nevidím momentálne argumenty, prečo by sa k úhrade nemalo pristupovať. Existuje platná a účinná vyhláška, ako aj právoplatné cenové rozhodnutia,“ povedal právnik Jozef Hudák z advokátskej kancelárie Poláček & Partners. Podobný názor má i partner advokátskej kancelárie Capitol Legal Group Rastislav Hanulák. Premiér Fico však včera svoje predchádzajúce tvrdenia zopakoval a dodávateľom odkázal, aby sa starali sami o seba.


3. Aké budú ďalšie kroky regulačného úradu?
Regulačný úrad chce už v stredu predstaviť nové cenové rozhodnutie. „Úrad momentálne intenzívne pracuje na riešení vzniknutej situácie. Ďalšie informácie poskytne až po ukončení procesu,“ odkázal včera hovorca regulačného úradu Radoslav Igaz. Podľa právnikov je to však sporné riešenie. Regulačný úrad môže už vydané cenové rozhodnutie zmeniť len do budúcnosti, pripomína partner advokátskej kancelárie Capitol Legal Group Rastislav Hanulák. Čo znamená, že úrad de facto nemôže zrušiť svoje predchádzajúce konanie, akoby sa nič nestalo. „Osobne som veľmi zvedavý, ako si úrad s týmto problémom poradí, pretože to znamená, že na rok 2017 budú platiť minimálne dve ceny, jedna od 1. januára do zmeny a druhá od zmeny do budúcnosti,“ doplnil. Ak sa predsa len k tejto zmene pristúpi, môže to mať za následok nejasný stav s množstvom právnych aj praktických otázok,“ myslí si Hudák.

3. Koho sa drahšie poplatky dotkli?
Odborníci odhadujú, že pri plyne sa drahšie poplatky týkajú tisícok domácností, ktoré prešli do nových distribučných taríf. Pri elektrine na to zas najviac doplatili odberatelia s trojfázovým ističom – čiže napríklad domácnosti s cirkulárkou či miešačkou, alebo samosprávy, ktoré majú veľké odbery elektriny. „Pokiaľ nedôjde k zrušeniu rozhodnutia regulačného úradu, budeme musieť iba na ističoch zaplatiť ročne až o 230-tisíc eur viac. To je medziročné zvýšenie o 700 percent,“ povedal primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. Omnoho vyššie čísla hlásia aj ďalšie mestá. „V prípade materských a základných škôl stúpli ceny o tisíce eur, v jednom prípade až o 24-tisíc,“ odkázala hovorkyňa Zvolena Eva Ježovičová. Ďalších vyše šesťtisíc eur si priplatia Zvolenčania za verejné osvetlenie.

4. Prečo majú ľudia vyššie zálohové faktúry na energie?
Dôvodom je nová vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Tá „zamiešala“ tarifami na odber elektriny a plynu. Z doterajších štyroch tarifných skupín vytvorila až osem, čím sa niektorí odberatelia na hrane ocitli v tarife s vyššou sadzbou. Zároveň sa zmenila aj výška distribučných poplatkov. Pri plyne tvoria distribučné poplatky až tretinu z jeho celkovej ceny. Skladajú sa z fixných poplatkov, ktoré predstavujú mesačné zálohové platby, a z variabilných, ktoré sa platia podľa skutočnej spotreby. Regulačný úrad však od nového roka presunul časť nákladov z fixnej časti do variabilnej. Dosiaľ mohli „fixné“ totiž tvoriť iba 65 percent z celej distribučnej tarify, no po novom je to až 85 percent. Pri elektrine spôsobil vysokú cenu „poplatok za istič“. Je to fixný poplatok, ktorý platia odberatelia v závislosti od veľkosti ističa na odbernom mieste. Od nového roka pre niektorých odberateľov zdražel viac ako trojnásobne.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:00