Reuters
StoryEditor

Trump oživil výstavbu dvoch sporných ropovodov, ktoré zrušil Obama. Dodal, že je ochranca životného prostredia

24.01.2017, 17:27
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident tiež rozhodol o urýchlenom schvaľovaní hodnotenia vplyvov na životné prostredie, pokiaľ pôjde o prioritné infraštruktúrne projekty.

Americký prezident Donald Trump dnes v Bielom dome exekutívnym príkazom rozhodol o pokračovaní výstavby sporného ropovodu Keystone XL, ktorý má spájať náleziská v Kanade s americkými rafinériami na brehu Mexického zálivu. Projekt, ktorý kritizujú ochrancovia životného prostredia, predvlani zrušil Trumpov predchodca Barack Obama.

Pri podpise exekutívneho príkazu prezident povedal, že v prípade ropovodu Keystone XL "ešte znovu dojednáme niektoré podmienky".

Len z americkej ocele

​Obama svoje negatívne stanovisko odôvodnil snahou podporiť dohodu o globálnych klimatických zmenách, čo bol jeden z pilierov jeho vládneho programu ochrany životného prostredia. Ropovod Keystone XL je privátny projekt, vládny súhlas ale potrebuje k tomu, že pretína štátnu hranicu.

Podľa Trumpovho rozhodnutia bude odteraz platiť, že ak budú ropovody budované na americkom území, musia využívať americkú oceľ. Prezident dnes tiež rozhodol o urýchlenom schvaľovaní hodnotenia vplyvov na životné prostredie, pokiaľ pôjde o prioritné infraštruktúrne projekty.

Indiánske obavy

Trump dnes ďalším dekrétom oživil ropovod Dakota Access, ktorým má byť surovina dopravovaná z nálezísk v Dakote cez americký stredozápad k Mexickému zálivu. Proti stavbe za 3,8 miliardy dolárov (3,5 miliardy eur) protestovali americkí indiáni z kmeňa Siouxov v obave, že im poškodí zdroje pitnej vody.

​Trumpove dnešné rozhodnutia prinesú podľa odborníkov prospech ropným spoločnostiam, ktoré sa sťažujú na nedostatočnú kapacitu ropovodov, nutnú na prepravu suroviny z kanadskej provincie Alberta a z amerického štátu Severná Dakota na ropné trhy. Odporcovia z radov ochrancov životného prostredia proti plánovanej výstavbe protestovali takmer desať rokov.

Trump sa v pondelok v Bielom dome označil za ochrancu životného prostredia. "Pokiaľ ide o životné prostredie, som veľká osobnosť. Dostal som už niekoľko vyznamenaní," povedal bez ďalšieho vysvetlenia.

01 - Modified: 2024-04-19 08:28:20 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:34