haváriaReuters
StoryEditor

Štát si od poisťovní vypýtal odvod, ceny niektorých služieb stúpli

24.01.2017, 23:00
Klienti zaplatia viac za autá, cestovanie, ale aj úraz či zodpovednosť. Niektorí sa nemusia poistiť vôbec.

Poisťovne v tomto roku začali zdražovať niektoré druhy neživotných poistiek. Hore išlo najmä havarijné, ale aj cestovné poistenie. Môže za to najmä nový osempercentný odvod z poistného, ktoré si od nich vypýtal štát cez novelu zákona o poisťovníctve z konca minulého roka. O konkrétnych percentách zvýšenia cien poisťovne hovoriť nechcú, ale priznávajú, že s cenami išli hore. „Odvod sa prejaví na cenách havarijného poistenia áut, ktoré sú vzhľadom na vysokú škodovosť v tomto odvetví na hranici únosnosti. O percente zvýšenia je zatiaľ predčasné hovoriť,“ informuje Beata Lipšicová, hovorkyňa Uniqa poisťovne.

Ostatné poisťovne odpovedali, že výšku poistného upravujú, ale nie paušálne o nejaké percento, ale individuálne podľa jednotlivých segmentov. Medzi odborníkmi na poistný trh sa šušká o zvýšení cien najmä pri havarijných poistkách od 10 do 20 percent. Poplatky finančným inštitúciám napríklad za auto by tak mohli ísť hore o niekoľko desiatok eur.

Limity konkurencie
Analytici tvrdia, že poisťovne sú odvážnejšie pri zvyšovaní cien najmä pri havarijných poistkách, lebo sa radi zbavia vysoko škodových klientov. Samotné inštitúcie to síce nepriznávajú, ale škodovosť už teraz zohľadňujú. „Niektorých skupín sa zvyšovanie na základe škodovosti dotkne viac, iných menej,“ dodáva Lipšicová.

Cestovné poistky už tiež išli mierne hore. Poistky za byty a domy sa zatiaľ poisťovne zdráhajú zdražovať, lebo sa boja konkurencie. Poisťovne už na jeseň zdražovali povinné zmluvné poistenie. To však nebolo preventívne kvôli novému odvodu, ale najmä preto, lebo toto poistenie je dlhodobo stratové. Ceny sú veľmi nízke už roky a na toto zákonné poistenie sa už platí osempercentný odvod niekoľko rokov.

Retroaktivita nebude
Vyššie ceny a odvody sa však budú týkať iba nových klientov. V novele zákona o poisťovníctve totiž neprešla retroaktivita. Ak si niekto bude chcieť meniť starú poistku za novú, už sa naň bude vzťahovať nová cena so zohľadneným odvodom. Výhodu má starý klient, ktorému sa poistka len predĺži, pre neho ostane platná pôvodná suma.

Noví klienti sú tak v podstate diskriminovaní. Poisťovne aj analytici navyše hovoria o odvode ako o skrytej dani, ktorá trestá zodpovedných ľudí s poistkami. „Všetky nové dane sa v konečnom dôsledku prejavia na peňaženkách spotrebiteľov,“ vysvetľuje Radovan Ďurana, analytik INESS.

Vplyv na sektor a štát
Osempercentný odvod môže spôsobiť aj to, že neživotné poistenie sa stane pre poisťovňu stratovým, keďže marže na ňom sú okolo štyroch percent.

V snahe vyhnúť sa vyšším poplatkom môžu niektoré poisťovne odísť, prípadne sa zmeniť na pobočky zahraničných matiek, na ktoré sa odvod nemá vzťahovať.

Jednou z hrozieb zvyšovania cien je aj menší záujem klientov o poistenie, prípadne voľba zahraničnej inštitúcie s lacnejšími službami. „V tejto chvíli je ťažké predpovedať správanie sa klientov. Existuje však predpoklad, že v dôsledku tohto kroku vlády sa poistenie stane pre niektoré skupiny obyvateľov menej dostupné,“ odhaduje Milan Janásik, hovorca Generali. Menej poistených ľudí môže byť spätne hrozbou aj pre štát, ktorý bude musieť nepoistených ľudí nejako odškodňovať. Príkladom môžu byť často sa opakujúce povodne. „Buď klesne počet poistených ľudí alebo rast poistného trhu bude nižší,“ odhaduje Ďurana.

O čom je nový odvod
Týka sa poistenia domov, bytov, domácností, havarijného aj cestovného poistenia, ako aj poistenia majetku firiem a poistenia zodpovedností.


Zákon nešpecifikuje účel použitia odvodu. Finančné prostriedky získané z odvodu budú príjmom štátneho rozpočtu. Peniaze z neho by sa mohli použiť na ochranu životného prostredia, protipovodňové opatrenia, ale aj krytie škôd po živelných udalostiach.


Poisťovne budú platiť osem percent ročne z vybraného poistného z neživotného poistenia.
Štát by mal vybrať na odvode 56 miliónov eur ročne.

01 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:13