Globálne klimatické zmeny povedú k drastickému zníženiu výnosov kukurice, pšenice a sójových bôbov. Tvrdí to nová medzinárodná štúdia, podľa ktorej na konci storočia klesne úroda až o polovicu. Každý sparný deň s teplotou nad 30 stupňov Celzia môže pre kukuricu a sóju znamenať straty úrody okolo piatich percent.
Drahšie potraviny
Kukurica, pšenica a sója patria medzi najdôležitejšie plodiny pestované na výrobu potravín. Podľa štúdie využívajúcej počítačové simulácie a vychádzajúcej z amerických reálií sa však s otepľovaním krajiny rapídne zníži ich podiel pri zbere. Ak sa viditeľne neznížia emisie, úroda kukurice klesne do roku 2100 takmer o polovicu, sójových bôbov o 40 percent a pšenice až o pätinu. Štúdia z Postupimskej univerzity, ktorú realizoval medzinárodný tím vedcov, hovorí aj o dôsledkoch. Vzhľadom na to, že Spojené štáty sú jedným z najväčších svetových exportérov obilia, môže dramatický pokles úrody v globálnom meradle zdražiť potraviny a vyvolať nedostatok v najchudobnejších krajinách.
Migrácia a konflikty
Podľa autorov by takýto stav mohol zvýšiť migráciu obyvateľov alebo dokonca pomáhať vzniku konfliktov alebo vojen. Inštitút pre výskum klimatických vplyvov v Postupime uviedol, že poľnohospodári by mohli stratám zabrániť zavlažovaním. Zároveň však vedci pripúšťajú, že v niektorých lokalitách je nedostatok vody. „Straty sa podstatne znížia, ak v simulácii zintenzívnime zavlažovanie polí. Nedostatok vody sa tak javí ako významnejší faktor než samotná horúčava,“ povedal serveru Phys.org Joshua Elliott, ktorý robí výskum na univerzite v Chicagu. Štúdia tiež zistila, že aj malé teplotné výkyvy nad 30 stupňov Celzia môžu vyvolať okamžité a podstatné straty na úrode. Každý deň s teplotou nad tridsať stupňov môže ubrať úrode kukurice či sóje päť percent.
Farmár, pole, pozemokReuters
StoryEditor