StoryEditor

O zdražovaní elektriny hovoria politici len na Slovensku. Cítime sa ohrození, priznáva pre HN šéf energetického kolosu

František Čupr, šéf Stredoslovenskej distribučnej, varuje, že tvorba cien elektriny má byť podľa európskeho práva len v rukách nezávislého regulátora.

Od januára hrozí zvýšenie konečných cien elektriny o 15 až 20 percent z trhových dôvodov. Ministerstvo hospodárstvo aj regulátor tvrdia, že spravia maximum pre to, aby ceny toľko nestúpli. Vidíte dôvod na takéto zdraženie?
Musím povedať, že ma prekvapilo, že politici majú záujem ovplyvňovať ceny energií. Ak sa pozrieme na okolité krajiny, tak ten, ktorý vždy vystupuje, je regulátor. A ten by mal byť podľa európskeho práva nezávislý od nejakých politických názorov. Vyjadrenia koalície či opozície k tvorbe cien a priznanie, že ich chcú ovplyvňovať, je veľmi neprofesionálne. Trhové ceny sú tvorené najmä ponukou. Majú európsky charakter a podobnú výšku vo všetkých krajinách. Miestni politici na to nemajú vplyv a dosahy na to majú skôr rozhodnutia v Bruseli, napríklad kvôli cenám emisných povoleniek, na ktoré vplývajú rozhodnutia politikov v Európskej komisii.

Cítite sa ohrození, keď politici zjavne chcú zamedziť zdražovaniu vplyvom na ceny?
Určite áno. Niektorí politici uviedli, že majú na to nástroje. Ak by povedali, že regulátor má na to nástroje, nemali by na neho vyvíjať tlak. Cenové vzorce sú európske a platí, že povolené výnosy sa vypočítajú cez primerané náklady a zisk. Napríklad, keď my vydávame dlhopisy, tak investori sa pýtajú práve na parametre, ktoré tvoria cenový vzorec. Nemôže to byť tak, že ak rastie jedna časť ceny, a to komodita, regulátor na základe tlaku politikov zníži druhú zložku a bude konať v časti distribúcie. Zaujalo ma, keď som počul z úst slovenského politika, že distribúcia tvorí až 60 percent ceny. To určite nie je pravda. V skutočnosti je to 20 až 30 percent. Pri elektrine, samozrejme, treba vnímať ešte tarifu za prevádzkovanie systému, ktorá predstavuje tretinu ceny. To však nie je distribúcia. Distribučné spoločnosti v minulosti zabezpečovali len administratívu tejto tarify. Z nej však zostali obrovské dlhy zavesené na distribučných spoločnostiach, s ktorými sa súčasná vláda snaží vyrovnať.

Na druhej strane Stredoslovenská distribučná mala za vlaňajšok zisk 138 miliónov pri výnosoch 369 miliónov, čo vyzerá slušne.
Treba však povedať, že nejde o reálny zisk. Išlo o výsledok, ktorý bol ovplyvnený vyrovnaním sa s historickým dlhom v tarife za prevádzkovanie systému. Aj preto naše hospodárenie kopíruje sínusoidu, teda jeden rok je ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:43