robotník, živnostníkPeter Mayer
StoryEditor

Ľudia chýbajú všade, tvrdia personalisti. Platy porastú rýchlejšie ako inflácia

28.01.2017, 12:57
Autor:
TASRTASR

V roku 2017 budú na Slovensku chýbať ľudia na všetky typy pracovných pozícií vrátane nízkokvalifikovaných. Predpovedajú to personálne spoločnosti, podľa ktorých musí tento problém riešiť vláda prijatím súboru opatrení.

Platy porastú

Spoločnosť ManpowerGroup poukázala na to, že populácia starne, silná populačná vlna odchádza do dôchodku a na trh práce prichádza vlna slabá, ktorá tento počet ľudí nenahradí. „Na pracovné inzeráty bude firmám reagovať o polovicu menej ľudí, čo začne vytvárať tlak na zvyšovanie platov, ktoré porastú rýchlejšie než inflácia, a tlak na lepšie benefity, investície do vzdelávania a rozvoja zamestnancov,“ uviedla pre TASR jej generálna riaditeľka Jaroslava Rezlerová.

Firmy podľa nej budú musieť prepájať nábor a marketing, aby efektívnejšie oslovovali správnych ľudí a ponúkali im to, čo ich skutočne motivuje. „Len 20 percent všetkých ľudí aktívne hľadá novú prácu. Úspešná bude tá firma, ktorá dokáže osloviť a presvedčiť ľudí, čo prácu aktívne nehľadajú, ale sú ochotní vypočuť si inú ponuku,“ domnieva sa Rezlerová.

Ako dodala, ľudia v okolí veľkých miest nebudú k dispozícii, takže firmy budú viac outsourcovať odborné práce od subdodávateľov a zároveň budú musieť robiť nábory v zahraničí – na kvalifikované aj nekvalifikované pracovné miesta. „Najkľúčovejšia bude interná výchova odborníkov, pretože na trhu ich v roku 2017 veľa dostupných nebude,“ myslí si.

Anna Ričányová zo spoločnosti Grafton Slovakia označila plán vlády do roku 2020 za viac než ambiciózny. „Vytvoriť 100 000 nových pracovných miest môžu iba zamestnávatelia a súčasná legislatíva, podnikateľské prostredie, nastavenie minimálnej mzdy, odvodové zaťaženie a v neposlednom rade nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily sú výraznými prekážkami k naplneniu tohto cieľa,“ zhodnotila.

Neexistuje sektor bez tohto problému

Dostupnosť kvalifikovanej pracovnej sily môže byť podľa nej v budúcnosti jednou z najväčších bariér príchodu zahraničných investorov na Slovensko. „Vláda musí podporiť znovuvytvorenie zaniknutých remeselných študijných odborov, atraktivitu štúdia týchto odborov v radoch dnešných študentov základných škôl, podporiť stredné odborné školy a učilištia, duálne vzdelávanie, rekvalifikácie a podobne,“ opísala Ričányová.

Najvypuklejší problém s nedostatkom pracovnej sily je podľa spoločnosti McRoy Group v automobilovom a strojárskom priemysle, ale aj v IT a telekomunikáciách. Nedostatok ľudí však postupne rastie aj v malo- a veľkoobchode. „Na Slovensku tak de facto už neexistuje sektor, kde by sa dalo povedať, že žiadny problém s dostupnosťou ľudí neexistuje,“ upozornil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ firmy Luboš Sirota.

Riešenie vidí v zrušení možnosti poberať štátne dávky a popri tom si privyrábať na dohodu či obmedzení možnosti nezamestnaných odmietať adekvátne zamestnanie. Zároveň navrhuje obmedziť opätovné zaradenie človeka do evidencie nezamestnaných, ak bol opakovane prepustený z dôvodu hrubého porušenia pracovnej disciplíny.

Pomôcť by mohla podľa Sirotu aj podpora rozvoja nájomného bývania, a tým mobility pracovnej sily, prepracovanie rekvalifikačných kurzov podľa požiadaviek zamestnávateľov, rozbehnutie projektu duálneho vzdelávania alebo zavedenie medzitrhu práce za súčasného zrušenia minimálnej mzdy.

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 05 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Za akých okolností môže pracovať predčasný dôchodca a aké zmeny pripravuje vláda?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:11