VolkswagenReuters
StoryEditor

Slovenský Volkswagen bojuje s nedostatkom pracovníkov, hľadá stovky ľudí

30.01.2017, 12:52
Autor:
TASRTASR
Nemecká automobilka nasadila do výroby v Bratislave vyše päťsto ľudí z maďarskej fabriky Audi.

Problém s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily pociťuje aj automobilová spoločnosť Volkswagen Slovakia (VW SK). Pre svoje investície hľadá stovky nových zamestnancov naprieč celou výrobnou i nevýrobnou oblasťou a na pokrytie personálnych potrieb jej nestačia ani vlastné vzdelávacie aktivity.

Hovorkyňa podniku Lucia Kovarovič Makayová označila situáciu na pracovnom trhu, obzvlášť v bratislavskom regióne, za veľmi náročnú. Nezamestnanosť je nízka a spoločnosť sa dlhodobo stretáva s nedostatočnou kvalitou absolventov technických škôl.

Hľadajú stovky ľudí

„Na túto situáciu reagujeme okrem iného aj vychovávaním si vlastných odborníkov. Naše vzdelávacie aktivity sa začínajú v materských a základných školách a pokračujú duálnym stredoškolským vzdelávaním a rekvalifikáciami,“ uviedla.

V súvislosti s novými investíciami hľadá VW SK stovky nových zamestnancov. Momentálne sa ich snaží nájsť na Slovensku, o prácu v spoločnosti sa však zaujímajú aj obyvatelia pohraničných oblastí Česka či Maďarska. Z dôvodu nedostatku pracovnej sily nasadila do výroby v Bratislave asi 550 pracovníkov zo sesterského podniku Audi Hungaria, a to dočasne do roku 2018.

Automobilka má podľa hovorkyne celé spektrum voľných pracovných pozícií pre uchádzačov s rôznym typom ukončeného vzdelania.

Automobilka žiada pomoc

„Aktuálne sú najžiadanejší absolventi stredných odborných škôl s elektrotechnickým alebo technickým zameraním, ktorých budeme potrebovať aj v budúcnosti v súvislosti s robotizáciou a automatizáciou výroby. Ide o mechatronikov, elektrotechnikov, nástrojárov, autoelektrikárov, priemyselných mechanikov či údržbárov robotov a výrobných zariadení,“ opísala Kovarovič Makayová.

Dodala, že ani vzdelávacie aktivity s cieľom vychovať si vlastných odborníkov firme nepostačujú na pokrytie jej personálnych potrieb.

Volkswagen Slovakia v súčasnosti zamestnáva okolo 10 800 ľudí z celého Slovenska. Približne tisícka pracovníkov dochádza za prácou zo vzdialenejších regiónov a býva na ubytovniach, na ktoré im zamestnávateľ prispieva.

„Uvítali by sme opatrenia podporujúce ochotu ľudí cestovať za prácou zo vzdialenejších regiónov. Avšak napríklad nové všeobecne záväzné nariadenie hlavného mesta o dani za ubytovanie znamená významnú prekážku dochádzania za prácou do Bratislavy,“ upozornila Kovarovič Makayová.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:55