Arca CapitalArca Capital
StoryEditor

Arca veriteľom vyplatí dve tretiny pohľadávok

13.09.2021, 10:48
Autor:
TASRTASR
Predseda predstavenstva Arca Capital Slovakia Henrich Kiš je s výškou výplaty vkladov pre klientov spokojný.

Spoločnosť Arca Capital Slovakia predložila veriteľskému výboru reštrukturalizačný plán, podľa ktorého by mali nezabezpečení veritelia dostať počas piatich rokov 67 percent svojich pohľadávok.

Pokiaľ by členovia veriteľského výboru reštrukturalizáciu nepodporili a rozhodli sa pre konkurz, veritelia by získali naspäť iba 22 percent svojich pohľadávok, a to v dlhšom časovom období ako pri reštrukturalizácii, uviedol v pondelok Ondřej Pechar, mediálny zástupca skupiny Arca Capital.

Reštrukturalizáciu podporia

Predseda predstavenstva Arca Capital Slovakia Henrich Kiš je s výškou výplaty vkladov pre klientov spokojný.

„Sme radi, že sa podarilo pripraviť reštrukturalizačný plán, vďaka ktorému dokážeme uspokojiť svojich veriteľov v takto vysokej miere a v v prijateľnom čase,“ uviedol Kiš.

„Ďalší krok je teraz na veriteľskom výbore. Sme ale presvedčení, že jeho členovia sa rozhodnú v prospech viac ako 6500 našich veriteľov a reštrukturalizáciu podporia,“ tvrdí Kiš.

Ďalšou alternatívou je podľa neho iba konkurz, ktorý by veriteľom priniesol trikrát menej financií. Podľa predsedu predstavenstva však pre konkurz neexistuje žiadny racionálny dôvod.

Problémy s pandémiou 

V päťčlennom veriteľskom výbore sú zástupcovia Slovenskej sporiteľne, správcovskej spoločnosti Asset Management Slovenskej sporiteľne, Privatbanky a Vladimír Kozový a Ľudovít Olejár, obaja v zastúpení spoločnosti Advokátska kancelária Fardous partners.

O predloženom reštrukturalizačnom pláne bude veriteľský výbor rozhodovať do 15 dní od jeho predloženia, pričom termín beží od 10. septembra.

Hlavnými piliermi plánu sú podľa Pechara konsolidácia a ďalší rozvoj sektorov energetiky, automotive, retailu a ich príprava na vstup strategických partnerov počas nasledujúcich piatich rokov. Zostávajúce aktíva majú byť po konsolidácii predané.

Arca Capital Slovakia sa dostala do problémov pre pandémiu ochorenia COVID-19 a vlani v októbri získala dočasnú ochranu pred veriteľmi. V závere februára tohto roka súd vydal uznesenie o začatí reštrukturalizácie.

01 - Modified: 2024-02-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Na Nivách vyrastá nenápadný projekt. Ceny sa šplhajú na úrovne známych vežiakov 02 - Modified: 2023-12-19 16:18:04 - Feat.: - Title: Veľký biznis v srdci Bratislavy: Arca tam chcela mrakodrap, lukratívny pozemok teraz kúpil známy developer 03 - Modified: 2023-10-30 15:05:03 - Feat.: - Title: Bratislavský obchodný dom čelí konkurzu a po 15 rokoch mu hrozí zatvorenie, v jeho pozadí sú známi finančníci 04 - Modified: 2023-10-27 10:07:34 - Feat.: - Title: Mal tam stáť mrakodrap. Lukratívny pozemok v Bratislave má teraz nového záujemcu 05 - Modified: 2023-07-30 17:30:14 - Feat.: - Title: Namiesto mrakodrapu hrdzavý plot a cirkusanti. To sa však zmení, v Bratislave sa dražia lukratívne pozemky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:16