TASR/AP
StoryEditor

Google, Apple a ďalší giganti sa ostro postavili proti Trumpovi: Sme národom imigrantov

31.01.2017, 12:12
Autor:
chocho
Významné spoločnosti ponúkajú pomoc svojim zamestnancom, ktorých sa nariadenia prezidenta Trumpa dotkli.

Obavy mnohých sa naplnili. Nový americký prezident Donald Trump začal niektoré zo svojich kontroverzných predvolebných sľubov napĺňať už krátko po nástupe do úradu.

Trumpom podpísané výnosy, ktoré pozastavili prijímanie utečencov a zakázali vstup do USA ľuďom zo siedmich prevažne moslimských krajín, nerozhorčili len obyčajných ľudí. Na odpor sa postavili aj mnohé veľké firmy.

Olympijského víťaza čaká rodina

„Nike verí v svet, v ktorom každý oslavuje silu rozmanitosti. Bez ohľadu na to, či a ako ju uctievate, odkiaľ pochádzate alebo koho milujete, individuálne skúsenosti každého človeka sú to, čo nás robí silnejšími ako celok. Tieto hodnoty boli ohrozené nedávnym exekutívnym nariadením zakazujúcim prijímať v USA utečencov, rovnako ako návštevníkov zo siedmich krajín s moslimskou väčšinou.“

Ide o citát zo včerajšieho vyhlásenia šéfa giganta v oblasti športového oblečenia Nike Marka Parkera. Ten ďalej v stanovisku upozorňuje na absurditu, ktorú môžu zapríčiniť Trumpove nariadenia.

Štvornásobný olympijský víťaz sir Mohamed Farah, ktorý momentálne s rodinou žije v americkom štáte Oregon, sa totiž narodil v Somálsku. Keď mal osem rokov, presťahoval sa do Anglicka.

Napriek tomu sa Farah alebo MO, ako ho Parker volá, teraz obáva, že mu nebude dovolené vrátiť sa zo svojho sústredenia v Etiópii. V Portlande ho pritom čakajú manželka a deti.

„Nike stojí spoločne proti fanatizmu a akejkoľvek forme diskriminácie… Teraz, viac ako inokedy, sa postavme za naše hodnoty a zostaňme otvorení a inkluzívni ako značka a ako spoločnosť,“ dodáva Parker.

Proti sa postavili aj Google či Apple

Trumpovo nariadenie sa sa dotklo takmer 200 zamestnancov Googlu. Spoločnosť ich vyzvala, aby sa okamžite vrátili do Spojených štátov. Navyše ponúka zamestnancom právnu pomoc. Na proteste na medzinárodnom letisku v San Francisku proti kroku nového prezidenta USA sa zúčastnil aj spoluzakladateľ Googlu Sergey Brin. „Som tu, pretože som utečenec,“ cituje ho portál buzzfeed.com.

Podobne reagujú aj ďalšie veľké spoločnosti. Šéf Apple Tim Cook vyjadril v liste adresovanom zamestnancom „hlboké znepokojenie“, píše CNN. Technologický gigant je pripravený svojim zamestnancom v prípade problémov pomôcť. „Nebyť imigrácie, Apple by neexistoval,“ uviedol Cook.

Šéf Amazonu Jeff Bezos odkázal zamestnancom, že nariadenie nepodporujú. „Sme národom imigrantov, ktorých rôznorodé zázemie, idey a názory nám pomohli vybudovať sa a rozvinúť ako národ… Je to výrazná konkurenčná výhoda pre našu krajinu,“ tvrdí.

„Žijeme v bezprecedentnej dobe,“ tvrdí v memorande pre zamestnancov výkonný riaditeľ Starbucksu Howard Schultz. Sľúbil najať 10 tisíc utečencov počas piatich rokov v 75 krajinách, kde Starbucks podniká, aby tak „posilnil našu vieru v našich partnerov po celom svete.“

Vala Afshar zo spoločnosti Salesforce na Twitteri zverejnil zoznam amerických technologických firiem, ktoré boli založené prisťahovalcami.

Obavy z terorizmu

Trump v piatok 27. januára podpísal exekutívny príkaz, ktorým s okamžitou platnosťou pozastavil na 120 dní program Spojených štátov na prijímanie utečencov. Príkaz tiež na 90 dní zakazuje vstup do USA všetkým ľuďom z krajín, s ktorými sú spojené obavy z terorizmu.

Týka sa to siedmich štátov - Sýrie, Iraku, Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska a Sudánu. Preskúmanie prijímacích mechanizmov má podľa prezidenta zabezpečiť, aby sa do Spojených štátov nedostali ich nepriatelia.

01 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 02 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:35