Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
13.09.2021, 15:29

Platy im rástli len naoko. Zástery a podnosy menia za čítačky či vozíky

Počet zamestnancov v gastro sektore naďalej klesá. Dôvodom je pretrvávajúca neistota z budúceho vývoja, ale tiež nízke mzdy.

Platy im rástli len naoko. Zástery a podnosy menia za čítačky či vozíky
Zdroj: TASR/Pavel Golovkin

Prevádzkar bratislavského podniku Oáza pri Draždiaku Ali Hussein ešte pred začiatkom leta hovoril o tom, že sa obáva príchodu sezóny, pretože nevie nájsť dostatok personálu.

„V posledných týždňoch sme museli naberať nových ľudí. Sme totiž letná prevádzka, v ktorej počas sezóny robí aj 50 ľudí,“ prezradil pred dvomi mesiacmi podnikateľ. Napriek tomu bolo kvalitných ľudí stále málo.

Čašníci s kuchármi totiž počas pandémie vymenili podnosy a zástery za vozíky v skladoch či čítačky v obchodoch. A ani tie najteplejšie dni situáciu k lepšiemu neotočili. „Stavy sme dokázali z 90 percent pokryť len vďaka študentom. Mnohým z nich sa začína škola až koncom septembra, a tak to stále lepíme nimi,“ dodal Hussein.

Slovenské mestá bez turistov

To, že je stav zlý, potvrdzujú aj čísla Štatistického úradu. Zamestnanosť v sektore reštaurácií a pohostinstiev počas júla medziročne klesla o 4,6 percenta.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 78% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.