Automobilka, výrobaPeter Mayer
StoryEditor

Nového investora v Prievidzi netrápi nedostatok ľudí. O prácu prejavili záujem tisíce

02.02.2017, 14:37
Autor:
TASRTASR
Spoločnosti Brose prišli žiadosti o zamestnanie z celej Európy.

Zamestnancov pre svoj nový výrobný závod v Prievidzi si Brose hľadá po celom Slovensku, ale aj v priľahlých regiónoch. Nedostatok pracovnej sily pre výrobu však tento subdodávateľ pre automobilový priemysel nepociťuje, o prácu v jeho novom závode v metropole hornej Nitry podľa neho prejavilo záujem asi 6-tisíc ľudí.

"Vo svojom závode v Prievidzi ponúka Brose široké spektrum pracovných možností, od výroby cez pozície na finančnom oddelení, v projektovom manažmente až po vývoj. Čo sa týka zamestnancov pre výrobu, nepociťujeme nedostatok pracovnej sily. V oblasti vývoja a projektového manažmentu je nábor kvalifikovaných pracovníkov o niečo ťažší," uviedol pre TASR konateľ Brose Prievidza Axel Mallener.

700 miest

Náborové aktivity nového investora v Prievidzi podľa jeho ďalších slov prebiehajú po celom Slovensku, ako aj v priľahlých regiónoch, napríklad v Českej republike. "Doteraz sme dostali približne 6-tisíc žiadostí o zamestnanie. Čo sa týka pracovných pozícií do výroby, ide o žiadosti prevažne z Prievidze a okolia. Pre vysokokvalifikované pozície dostávame žiadosti z celej Európy, aj od zamestnancov Brose z iných závodov, ktorí chcú pomôcť pri budovaní nášho nového závodu. Celkovo chceme v najbližších piatich rokoch vytvoriť viac ako 700 pracovných miest," konkretizoval.

Noví zamestnanci absolvujú v závode i zaškoľovanie, každému novému je v Brose podľa slov Mallenera priradený plán zaškolenia, aby sa čo najrýchlejšie a čo najlepšie ujal svojej novej úlohy. "K tomu patria tréningové a mentoringové programy, ktoré prebiehajú aj v Nemecku a cielene pripravujú zamestnancov na nové činnosti. Brose okrem toho kladie dôraz na ďalšie vzdelávanie zamestnancov aj po tejto úvodnej fáze zaškolenia. Tým poskytuje náš rodinný podnik ďalšie možnosti rozvoja a dlhodobé perspektívy pre kariéru," priblížil.

Duálne vzdelávanie

Subdodávateľ pre automobilový priemysel nedávno dokončil výstavbu prvej fázy svojho závodu, momentálne už pripravuje ďalšiu. "Už pri výbere miesta pre náš nový závod sme dbali na dostatok potenciálnej pracovnej sily v regióne Prievidza. Takisto vysoký počet žiadostí o prácu dokazuje, že sme zaujímavým zamestnávateľom. Predpokladáme však, že naše náborové aktivity budeme musieť v ďalších rokoch ešte zintenzívniť," ozrejmil konateľ Brose Prievidza.

Od budúceho školského roka, v septembri 2017, by sa mali pre prácu v Brose začať v rámci systému duálneho vzdelávania pripravovať žiaci handlovskej a prievidzskej strednej odbornej školy. Spoluprácu so školami v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja potvrdil vlani zamestnávateľ i podpisom memoranda.

"Spolupráca a výmena s týmito školami funguje veľmi dobre. Tiež spolupracujeme s univerzitami, pričom študenti majú možnosť navštíviť naše závody v rámci exkurzie, prísť k nám pracovať počas leta, prípadne spracovať záverečné práce v spolupráci s naším podnikom. Týmto prístupom môžeme získať vysokokvalifikované pracovné sily a už vopred ich pripraviť na naše požiadavky," doplnil Mallener.

50-miliónová investícia

Duálne vzdelávanie funguje už niekoľko rokov aj v Nemecku, kde sídli materská firma Brose. "V Nemecku sa duálne vzdelávanie osvedčilo a zabezpečuje nový potenciál odborníkov. Ako to bude v tomto prípade, budeme vedieť posúdiť až neskôr," uzavrel Mallener.

Nemecký subdodávateľ pre automobilový priemysel začal s výstavbou prvej časti závodu s rozlohou 25-tisíc štvorcových metrov (m2) v januári 2016. V tomto období spúšťa sériovú výrobu, pričom komponenty bude dodávať pre všetky etablované značky automobilov.

Ďalšiu etapu závodu plánuje investor začať budovať v lete 2017, dokončená by mala byť v apríli alebo máji 2018. Do strategického závodu investuje 50,1 milióna eur. Ročný obrat závodu by mal podľa predpokladov spoločnosti dosiahnuť v prvom roku 150 až 200 miliónov eur a postupne by sa mal zvýšiť nad 500 miliónov eur.

25-tisíc zamestnancov 

Spoločnosť Brose Prievidza, spol. s r. o. vznikla v marci 2015 a jej jediným spoločníkom je nemecká skupina Brose International GmbH Coburg. Skupina Brose má zastúpenie v Európe, Ázii, Amerike a Afrike. Jej produkcia sa zameriava na výrobu mechatronických komponentov a systémov pre automobilový priemysel. Svoju produkciu dodáva približne 80 značkám automobilov, viac než 40 dodávateľom elektrických motorov a mechatronických systémov pre dvere automobilov, zadné výklopné dvere a sedadlá. Zamestnáva takmer 25-tisíc pracovníkov.

Priemerná miera nezamestnanosti v okrese Prievidza predstavovala podľa posledných dostupných údajov v decembri minulého roka 8,13 percenta, pričom je najvyššia spomedzi všetkých okresov v rámci Trenčianskeho kraja.

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-13 06:33:44 - Feat.: - Title: Práca z domu už nie je iba benefitom, ale bežnou požiadavkou moderného pracovného trhu 03 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:56