StoryEditor

Číňania zisťujú, kde tlačí U. S. Steel Košice topánka

02.02.2017, 23:00
V košickej U. S. Steel podľa informácií HN prebieha takzvaný due diligence. Čo si ním kupujúci He Steel zisťuje?

Oceliarska korporácia United States Steel Corporation z Pittsburghu dostáva ponuky na predaj svojho kľúčového podniku v Európe. Firma to v utorok pripustila v informatívnej správe pre akcionárov a investorov. Američania podľa informácií HN exkluzívne rokujú s čínskym oceliarskym gigantom He Steel Group. Za východoslovenské železiarne U. S. Steel Košice vraj ponúkajú asi 1,4 miliardy eur. Zároveň druhá najväčšia oceliareň sveta po podpise memoranda o porozumení štartuje v Košiciach takzvaný due diligence. Zo zistení HN vyplýva, že obdoba hĺbkového auditu prebehne v oceliarskej fabrike počas februára. „Kupujúci si danú spoločnosť preveruje po finančnej, právnej i technickej stránke. Zaujímajú ho najmä hrozby a riziká, napríklad prebiehajúce právne spory či regulácie v danom odvetví biznisu. Snaží sa nájsť rizikové body a odhaliť slabé stránky, aby sa následne mohol rozhodnúť, či do kúpy ide alebo nie,“ vysvetľuje pre HN Tomáš Demo, partner poradenskej spoločnosti Carpathian Advisory Group. Veľké predaje totiž prebiehajú tak, že konkrétne ponuky sa predkladajú až po prebehnutí due diligence. „Zmyslom due diligence je nájsť chyby, riziká a problémové oblasti. Jednoducho povedané, kde podnik tlačí topánka a čo z toho vyplýva pre nového majiteľa. Platí, že čím viac slabých miest sa identifikuje, tým je ponúkaná suma nižšia,“ vraví vedúca advokátka slovenskej pobočky Glatzova & Co. Veronika Pázmányová.

Odhaľuje obchodné tajomstvá
Pod drobnohľad sa tak dostávajú všetky kľúčové oblasti podnikania firmy – obchodné zmluvy, akcionárska štruktúra a jej korporátna história, zmluvy s dodávateľmi a odberateľmi spoločne s možnosťami ich výpovedí, financovanie podniku a z neho vyplývajúce prevzatie úverového zaťaženia, potrebné povolenia na podnikanie či environmentálna stránka biznisu oceliarní. Due diligence pritom v U. S. Steel Košice prebehol už niekoľkokrát v minulosti. Vtedy podľa informácií HN z možného obchodu zišlo pre akútnu potrebu investícií do ekologizácie výroby v minimálnej výške asi 400 miliónov eur. Vlani si postupne podľa denníka Korzár prišli fabriku obzrieť zástupcovia spoločností Moravia Steel, He Steel a Metalloinvest. Aj po udelení exkluzivity memorandom pre jedného z viacerých záujemcov však môže prebiehať dodatočný či čiastkový due diligence. „V rámci neho si kupec od predávajúceho vyžiada ďalšie dokumenty. Memorandum zahŕňa základné podmienky transakcie a jej časový harmonogram. Neznamená to, že obchod naozaj prebehne,“ konštatuje Tomáš Demo, ktorý v minulosti asistoval pri predaji podielu talianskeho Enelu v Slovenských elektrárňach do rúk českého energetického holdingu EPH.

Kam budú odvádzať daň z nehnuteľností
V prípade košického U. S. Steelu mohli Číňania čakať na účtovné závierky a hospodárske výsledky za rok 2016. V hre je aj možné ukončenie niektorého zo súdnych sporov, ktoré fabrika vedie. V jednom medializovanom figuruje železiareň nepriamo. Vyše dvadsať rokov sa po slovenských súdoch ťahá spor medzi obcou Sokoľany a mestom Košice o tom, do katastra ktorej zo samospráv patria pozemky pod oceliarňou. Jeho víťazovi totiž patria podielové dane za nehnuteľnosti od košického U. S. Steelu. Podľa výpočtov by za rok 2017 do rozpočtu Košíc oceliarne zaplatili asi 1,6 milióna eur, v prípade lacnejších sadzieb Sokolian by to bolo približne 700-tisíc eur. Vlani v novembri košická radnica podala proti verdiktu Najvyššieho súdu ústavnú sťažnosť. Najvyšší súd totiž rozhodol v prospech obce Sokoľany.

Pod lupou i zamestnanci
Dôležitou súčasťou oceliarskeho kolosu U. S. Steel Košice je personálna stránka. Fabrika aktuálne zamestnáva aj zásluhou minuloročného prepúšťania menej ako 10-tisíc ľudí. V roku 2000, keď košickú oceliareň preberali Američania, v nej pracovalo až 17-tisíc ľudí. „Nadobúdateľa zaujíma, aké únie zamestnancov vo firme existujú, ich kolektívne zmluvy, veková štruktúra zamestnancov, zmluvy predstavenstva a vrcholového manažmentu, možnosti ich ukončenia, ako aj ďalšie záležitosti,“ špecifikuje Pázmányová. Súčasťou due diligence sú aj prísne dohody o mlčanlivosti, keďže predávajúci poskytuje o sebe záujemcom všetky citlivé informácie a obchodné tajomstvá. Due diligence preto býva vždy neverejný. V prípade dohody a súhlasu oboch zainteresovaných sa podpisuje kúpna zmluva. V rámci nej beží takzvané medziobdobie, počas ktorého sa predávajúci zaviaže, že odstráni niektoré nedostatky zistené v procese due diligence.

01 - Modified: 2024-04-15 13:09:57 - Feat.: - Title: Audit zistil v prípade dotácie pre firmu Vlčana päť nedostatkov, tvrdí Taraba 02 - Modified: 2024-02-09 14:29:27 - Feat.: - Title: Slovensko čaká na silnejší impulz. Našu ekonomiku nateraz zachránili automobily, dolu ju ťahali televízory 03 - Modified: 2024-02-08 12:39:20 - Feat.: - Title: Zisk oceliarskeho giganta ArcelorMittal sa prepadol. Dôvodom bolo nešťastie v Kazachstane 04 - Modified: 2023-12-22 07:52:21 - Feat.: - Title: Biden chce kvôli národnej bezpečnosti preveriť predaj U.S. Steel do Japonska 05 - Modified: 2023-12-18 16:34:56 - Feat.: - Title: Predaj U. S. Steel, vrátane košických oceliarní, potvrdil aj šéf odborov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:40