Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Putin rozdáva pôdu. Na Sibír nechce takmer nikto, ani zadarmo

06.02.2017, 23:00

Ruský pas v ruke znamená nárok na hektár pôdy. Na Sibíri. Vláda v Moskve začala záujemcom zadarmo rozdávať pôdu tam, kam sa dobrovoľne nikto veľmi nehrnie – na východnej Sibíri. Podmienky sú celkom prosté – na darovanej pôde je možné postaviť si dom, vybudovať farmu alebo podnik. Podľa oficiálneho serveru Nadalnyjvostok.ru asi 40-tisíc ľudí teraz čaká, až im úrady nejaký pekný pozemok pridelia.

Projekt bol odštartovaný už pred rokom, ale doteraz sa mohli hlásiť len obyvatelia ruských oblastí na Ďalekom východe. Teda tí, ktorí tam už žijú, chcú však začať pracovať „na svojom“ alebo svoje hospodárstvo rozšíriť. Takých sa našli štyri tisícky a pôda im bola reálne pridelená. Vláda však čakala mnohonásobne väčší záujem. Teraz sa Sibír otvára všetkým, nech už žijú kdekoľvek. V súčasnosti je už na vládnych stránkach zaregistrovaných 44-tisíc osôb. V posledných dňoch síce žiadateľov zo všetkých kútov Ruska i sveta pribúda, časť však nespĺňa podmienky – napríklad chcú s pôdou ďalej obchodovať alebo ju prenajímať.

Priveľa byrokracie

Ruskí novinári však zatiaľ hodnotia projekt ako nie veľmi úspešný. Na vine je malý záujem, byrokratické prekážky a zdĺhavé vybavovanie žiadostí. Podľa profesora Ivana Starikova z Inštitútu ekonomiky Ruskej akadémie vied nezáujem obyvateľov vyjadruje ich nedôveru voči úradom a celkovú apatiu. „Dôvera ľudí k politikom je osudová kategória, dôležitejšia ako dynamika vývoja valutového kurzu,“ komentoval nezáujem o darček v podobe sibírskeho hektára. Pozemkov je obrovské množstvo a štyritisíc rozdaných je podľa profesora zúfalo málo.

Riaditeľ Centra výskumu ekonomickej politiky Oleg Buklemišev z ekonomickej fakulty Moskovskej štátnej univerzity vidí príčiny „dramatického nezáujmu“ aj v pokrivenom vzťahu súčasných Rusov k pôde a hospodáreniu na nej. „Odhodlávajú sa len jedinci,“ vyhlásil.

Otázka národnej bezpečnosti

Úrady majú záujem predovšetkým o to, aby sa na východ, kde ľudí rýchlo ubúda, sťahovali obyvatelia európskej časti Ruska, kde je obyvateľov dostatok. Lenže práve odtiaľ, z klimaticky vľúdneho prostredia, sa chce na nehostinnú Sibír málokomu. Najväčšie odhodlanie zatiaľ prejavujú veľmi mladí ľudia vo veku 18 až 25 rokov, ktorí veria, že sibírsky hektár im pomôže naštartovať vlastný biznis alebo založiť rodinu. Podľa expertov však táto kategória nemá dostatok skúseností a často ani potrebnú výdrž prekonať všetky ťažkosti, ktoré hospodárenie na ruskom východe prináša.

Na rozdiel od činorodých a vytrvalých Číňanov, ktorí v posledných rokoch na Sibír masovo prichádzajú, sa mladí Rusi nechávajú zlákať hlavne vidinou, že niečo dostanú zadarmo. Tvrdá práca, ktorú bude vybudovanie farmy alebo podniku vyžadovať, ich však môže zaskočiť, tvrdí Oleg Buklemišev. Odborníci upozorňujú aj na to, že jediný hektár je pre veľa podnikateľských aktivít absolútne nedostatočný. „Vlani sa v Číne narodilo 18 miliónov detí, u nás menej ako milión. Už Konfucius povedal: Na pôdu bez národa vždy príde národ bez krajiny,“ vyhlasuje profesor Ivan Starikov. A tvrdí, že osídlenie východnej Sibíri etnickými Rusmi je otázka národnej bezpečnosti. Zatiaľ však vláda a miestne úrady nedokázali obyvateľstvo dostatočne motivovať. „Bez peňazí to nepôjde,“ konštatoval profesor.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:51