Reuters
StoryEditor

Čínska továreň nahradila ľudí robotmi. Z 650 ich ostala desatina

07.02.2017, 17:30
Autor:
fihfih
Obrovskú časť výroby v čínskej továrni vykonajú roboti.

Továreň na výrobu mobilov v čínskom meste Dongguan plne zverila prácu robotom. Vo fabrike zostala len desatina ľudí, ktorí dohliadajú na stroje. Tie zaisťujú kompletné práce od výroby až po skladovanie.
Ide o extrémny prípad trendu poslednej doby, ktorá praje automatizácii výroby po celom svete. Tento trend súvisí aj s nedostatkom ľudí, ktorí by tieto práce zabezpečovali.

Spoločnosť Changying Precision Technology Company v čínskom meste Dongguan, ktorému sa niekedy tiež hovorí "továreň sveta", vyrába mobilné telefóny a príslušenstvo. Donedávna drobné diely prechádzali rukami 650 zamestnancov, vďaka automatizácii ich však zostalo len šesťdesiat.

Bez ľudského dotyku

Naprogramované stroje jednotlivé diely telefónu vysústružia a zmontujú, následne si pre ne prídu bezpilotné prepravné vozíky, ktoré ich samé uskladnia na správne miesto. Ľudská ruka sa ich väčšinou nedotkne. Veľká časť zamestnancov sedí za monitormi a na celý proces dohliada.

Drvivú väčšinu práce tak odvedie šesťdesiat robotických paží na desiatich výrobných linkách, ktoré, ako opísal štátny denník People 's Daily, idú bez prestania vo dne aj v noci. Pri každej linky s pásom sú k dispozícii traja zamestnanci, aj oni ale majú za úlohu predovšetkým kontrolovať, aby sa stroje nezastavili.

Vynikajúce výsledky

Podľa riaditeľa technologickej spoločnosti Luo Weiqianga je možné, aby sa počet ľudí obmedzil až na dvadsať. Počet robotov vo výrobe plánuje spoločnosť zvyšovať aj naďalej v rámci svojho programu "robot nahrádza človeka".

Už z doterajších výsledkov však môže mať vedenie firmy radosť. Počet chybných výrobkov sa znížil o štvrtinu na menej ako päť percent a produkcia narástla o 250 percent. Dongguan je obrie výrobné centrum a táto spoločnosť je len kvapkou v mori miestnych fabrík. Mesto plánuje v blízkej dobe v rámci programu automatizácie nahradiť ľudí až 1 500 strojmi.

Európsky priekopník 

Očakáva sa, že Čína bude v budúcnosti kvôli demografickému vývoju čeliť problémom tiež na pracovnom trhu. Obyvateľov starších ako šesťdesiat rokov je v krajine takmer dvesto miliónov a populácia rýchlo starne. Jedným z priekopníkov robotizácie výroby v takej miere sa vlani stal zo západných firiem nemecký výrobca obuvi Adidas vo svojej novej fabrike neďaleko Ansbachu.

Robotizácia firme umožnila po tridsiatich rokoch návrat výroby do vlasti. Ďalšiu vysoko automatizovanú továreň plánuje vystavať v americkej Atlante.

01 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 02 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 05 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:04