StoryEditor

Takmer polovica Slovákov je ochotná vycestovať za prácou. Medzi zamestnaniami si vyberajú (+infografika)

07.02.2017, 12:40
Autor:
TASRTASR
Práca v zahraničí láka obyvateľov strednej a východnej Európy, ukázal prieskum. Medzi štátmi však panujú významné rozdiely.

Ochota ľudí vycestovať za prácou do zahraničia je v krajinách strednej a východnej Európy (CEE) pomerne vysoká. Iba traja z desiatich zamestnancov z tohto regiónu úplne vylučujú možnosť zárobku v zahraničí. Takmer polovica zamestnaných ľudí z regiónu CEE deklaruje, že by bola ochotná vycestovať za prácou do zahraničia.

Vyplýva to z medzinárodného prieskumu Work Migration Abroad, ktorý realizoval platový portál Paylab.com v 11 krajinách strednej a východnej Európy na vzorke 35 476 respondentov. O prácu v zahraničí prejavujú záujem v oveľa väčšej miere muži ako ženy.

Slováci skôr krátkodobo

Slováci spolu s Čechmi uprednostňujú skôr krátkodobé pracovné pobyty. Z výsledkov prieskumu vyplýva, že 28 percent zamestnancov v CEE regióne by bolo ochotných pracovať v zahraničí na kratšie obdobie niekoľkých týždňov alebo mesiacov. Avšak necelá pätina ľudí (19 percent) vyslovila ochotu pracovať v zahraničí aj na dlhší čas ako jeden rok.

firma.profesia.sk

​Spomedzi sledovaných krajín najväčší záujem pracovať v zahraničí prejavujú zamestnanci z Českej republiky, Srbska, Bosny a Hercegoviny a Poľska. Zatiaľ čo zamestnanci z Českej republiky, podobne ako Slováci a Slovinci, preferujú skôr krátkodobú prácu na niekoľko týždňov a mesiacov, balkánske krajiny (Srbsko, Chorvátsko a Bosna a Hercegovina) sú oveľa viac naklonené pracovať v zahraničí aj dlhšie ako jeden rok.

Flexibilní Balkánci

Zamestnanci z Balkánu sú oveľa viac flexibilnejší zobrať akúkoľvek prácu, ktorá sa im naskytne. Srbi a Bosniaci sa v porovnaní s inými krajinami najmenej obávajú jazykovej bariéry a nového neznámeho prostredia. Naopak, o niečo menšiu mieru ochoty vycestovať za prácou majú zamestnanci z Pobaltia (Estónsko, Litva, Lotyšsko). Sú tiež náročnejší na výber ponúkanej práce, ako aj na dohodnuté pracovné podmienky.

firma.profesia.sk

​Zaujímavým zistením je, že práca v zahraničí je atraktívna viac pre ľudí s vysokoškolským vzdelaním (54 percent) oproti ľuďom s ukončeným stredoškolským vzdelaním s maturitou (45 percent).

firma.profesia.sk

​Zatiaľ čo ľudia s nižším stupňom vzdelania sú menej nároční na ponúkanú prácu a približne polovica z nich by zobrala akúkoľvek prácu, aká sa im aktuálne naskytne, prevažná väčšina zamestnancov s vyšším stupňom vzdelania skôr preferuje prácu výlučne v odbore alebo profesii, ktorú vykonávajú aj doma.

IT a stavebníctvo

O prácu v zahraničí prejavili záujem najmä ľudia, ktorí doma pracujú v oblasti informačných technológií, stavebníctva a realít, administratívnych a pomocných služieb, ďalej v odvetví finančníctva a bankovníctva a v neposlednom rade v zdravotníctve a sociálnych službách.

01 - Modified: 2024-05-23 07:50:59 - Feat.: - Title: Obchodná vojna s Čínou by poškodila automobilový priemysel Slovenska, upozorňuje asociácia SEVA 02 - Modified: 2024-05-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Telekomunikácie nás spájajú už takmer 150 rokov 03 - Modified: 2024-05-22 17:39:04 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť je u nás rekordne nízka. Firmy hovoria o kritickej situácii, riešiť treba viacero problémov 04 - Modified: 2024-05-21 21:23:30 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Slováci na Švédov nestačili, utŕžili vysokú prehru 05 - Modified: 2024-05-21 11:30:00 - Feat.: - Title: Parkan, Čalovo či Šafárikovo. Tento kvíz preverí, či si pamätáte staré názvy slovenských miest
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. máj 2024 05:49