TASR/Martina Kriková
StoryEditor

Ikea vykupuje starý nábytok a predáva ho bez zisku. Službu chce ponúknuť aj Slovákom

07.02.2017, 12:30
Ak sa chce niekto zbaviť staršieho nábytku z Ikey, nemusí ho zákonite vyhodiť. Švédsky predajca nábytku ho totiž začal vykupovať a opätovne predávať.

Pilotný projekt služby testuje od začiatku januára v Česku. „Hodnotíme ho ako úspech. Prekvapilo nás množstvo ľudí, ktorí tovar ponúkajú, i tí, ktorí si ho kupujú,“ uvádza pre HN Vladimír Víšek, manažér pre udržateľný rozvoj Ikey pre Česko, Slovensko a Maďarsko. Za necelý mesiac od rozbehnutia projektu už Ikea takto predala 140 kusov nábytku.

Vykúpiť a predať
Služba funguje tak, že zákazníci nechcený nábytok ponúknu spolu s navrhovanou cenou na stránke švédskeho predajcu. Ten ho následne odkúpi, opraví a ponúkne ďalším zákazníkom.

„Nie každý má energiu na to, aby išiel na internetový portál a tam tovar inzeroval. My zákazníkovi garantujeme, že sa nábytok predá, nemusí sa o to starať. Nevykupujeme však všetko. Niekedy sa nezhodneme na cene, inokedy nie je nábytok v takej kvalite, aby sme ho mohli predať ďalej,“ vysvetľuje Vladimír Víšek a pokračuje, že to nie je služba, ktorá má primárne generovať zisk, preto nábytok predávajú za takú cenu, za akú ho odkúpili.

Predávajúci zákazník však nedostáva od obchodníka hotovosť, ale zľavovú kartu, ktorú môže využiť pri ďalšom nákupe.

Najmä postele a gauče
Ikea primárne vykupuje komody, postele, stoličky, stoly či gauče. Naopak, vrátiť sa nedá elektronika, látky či matrace, pretože by nemuseli zodpovedať technickým, respektíve hygienickým požiadavkám.

Nasledujúci mesiac či dva chce predajca projekt hodnotiť. Ak sa osvedčí, následne sa Ikea rozhodne, ako a kedy bude do neho zapájať aj ďalšie krajiny. „Vôľa je, aby to prišlo aj na Slovensko,“ hovorí Vladimír Víšek. Ikea uvažuje aj nad ďalšími službami, ktoré by mali vrátiť starší nábytok späť do obehu.

Jednou sú tipy a triky na internete, ktoré by zákazníkom mali pomôcť si ho opraviť. Ďalšou je aj prenájom nábytku, ktorý by zákazníci mohli využívať podľa svojich aktuálnych potrieb.

01 - Modified: 2024-03-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Na štyroch olizoval vo Versailles stoličky. Znalec odkryl miliónové podvody najväčšej kapacity v odbore 02 - Modified: 2024-01-24 17:54:20 - Feat.: - Title: Nábytok na Slovensku hlási stámiliónové tržby. Nárast však neprekonal infláciu v Ikei ani Jysku 03 - Modified: 2023-11-06 08:55:30 - Feat.: - Title: Nábytok do malých predajní: Kreatívne riešenia pre optimalizáciu priestoru 04 - Modified: 2023-11-05 15:32:04 - Feat.: - Title: Spoločnosť IKEA má za sebou úspešný rok, zisk zvýšila viac než dvojnásobne 05 - Modified: 2023-10-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kúsok dovolenky v interiéri: Takto to dopadne, keď sa spojí exotický dizajn a umenie iskriace vtipom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:36