Reuters, Ilustračná snímka
StoryEditor

Proti nemeckému mýtu sa postavili aj parlamentní právnici. Má byť proti pravidlám únie

17.02.2017, 12:14
Autor:
ČTKČTK

V rozpore s pravidlami Európskej únie je aj nová podoba mýta, ktoré presadzuje nemecká vláda. Vyplýva to z právneho posudku vedeckej služby nemeckého Spolkového snemu, z ktorého dnes citovala agentúra DPA.

Proti diaľničným poplatkom v navrhovanej forme, ktoré by podľa kritikov diskriminovali zahraničných vodičov, sa ohradili predovšetkým krajiny susediace s Nemeckom.

Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt pred časom uzavrel s Európskou komisiou kompromisnú dohodu o podobe mýta. V januári potom nemecká vláda schválila pozmenený návrh, podľa ktorého si diaľničnú známku budú musieť kúpiť všetci majitelia áut, ktorí budú chcieť použiť nemecké diaľnice, avšak niektorým nemeckým vodičom sa poplatky vrátia formou zľavy na dani.

Sama o sebe nie je podľa posudku právnikov nemeckého parlamentu úľava poskytovaná nemeckým vodičom pri platení daní z motorových vozidiel diskriminačná. V celkovom pohľade a v kombinácii s ďalšími opatreniami ale podľa právnikov možno hovoriť o "nepriamej diskriminácii na základe štátnej príslušnosti", ktorá je v Európskej únii zakázaná. Túto diskrimináciu pritom podľa nich nemožno ospravedlniť žiadnymi prípustnými dôvodmi.

Vedecká služba Spolkového snemu je nezávislá skupina expertov z rôznych oblastí, ktorí sú zamestnancami parlamentu a pre poslancov vypracovávajú odborné posudky k rôznym témam, najčastejšie právnej povahy.

Európska komisia dnes nechcela informácie komentovať s tým, že nové pravidlá zatiaľ neboli definitívne schválené. "Zákonom sa môžeme zaoberať až vtedy, keď bude v konečnej podobe prijatý nemeckým parlamentom, až potom môžeme posudzovať, či zodpovedá európskemu právu," povedala dnes novinárom hovorkyňa komisie Anna-Kaisa Itkonenová.

Spolkový minister dopravy Dobrindt dlhodobo odmieta, že by pripravované mýto bolo v rozpore s európskymi pravidlami. Opiera sa okrem iného o nedávno dosiahnutý kompromis v rokovaniach s Európskou komisiou, na základe ktorého by napríklad za mýto kompenzáciu nedostávali všetci nemeckí vodiči, ale predovšetkým tí, ktorí jazdia ekologicky šetrnými autami.

Aj dnes Dobrindt zopakoval, že mýto je "spravodlivé a v súlade s európskym právom". "Mýto bude," povedal. Posudok parlamentných právnikov dnes napadol generálny tajomník bavorskej Kresťansko únie (CSU) Andreas Scheuer. Obsahuje podľa neho vykonštruované obvinenia a bol vypracovaný "na zákazku".

O posúdenie súladu mýta s európskym právom parlamentnými právnikmi požiadala strana Zelených. Vedecká služba Spolkového snemu je ale apolitickým právnym poradným orgánom parlamentu, uviedla agentúra DPA.

Najtvrdším kritikom pripravovaného mýtneho je Rakúsko. Jeho minister dopravy Jörg Leichtfried dnes parlamentný posudok privítal ako potvrdenie svojich výhrad voči mýtu, ktoré je podľa neho "mýtom čisto pre cudzincov". Leichtfried zdôraznil, že nie je proti mýtu ako takému, ktoré sa platí aj v Rakúsku, ale proti tomu, aby ho platili iba cudzinci. Viedeň uvažuje, že proti nemu podá žalobu na Súdny dvor EÚ. 

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:46