StoryEditor

V hre je aj podpora Hyperloopu

22.02.2017, 23:00
Európska investičná banka chystá veľkú podporu inteligentným mestám, hovorí jej viceprezident Vazil Hudák.

Slovenské mestá sa majú stať „smart“ – čiže ekologické, trvalo udržateľné a plne digitalizované. Pomôcť tomu majú aj súkromní investori. Napríklad Jaguar Land Rover vraj chce fabriku v Nitre vybaviť e-autami. Európska investičná banka je pritom pripravená podporiť prechod slovenských miest na inteligentné sumou 150 až 200 miliónov eur, hovorí pre HN jej viceprezident Vazil Hudák.

Investičná banka rozbieha v spolupráci s Európskou komisiou v krajinách V4 iniciatívu „smart city“. Prečo práve v tomto regióne?
Téma smart city nie je pre región V4 vrátane Slovenska a jeho miest úplne nová. Niektoré už dnes pracujú na tom, aby sa priblížili k tomuto konceptu. Napríklad Bratislava pripravuje vlastný náčrt chytrého mesta, Poprad sa za smart city už vyhlásil. Sú to však viac-menej ad hoc aktivity. Aj preto dnes chystáme v spolupráci s Európskou komisiou a jej podpredsedom Marošom Šefčovičom iniciatívu smart city v rámci strednej Európy. Dôvodom nášho zamerania na tento región je to, že chceme do tohto projektu investovať väčšie peniaze, čo si však vyžaduje, aby mal projekt väčší rozmer. Aby sa do tejto iniciatívy zapojilo viac miest. Pritom vyselektované mestá v krajinách V4 majú približne rovnakú ekonomickú úroveň a čelia takmer rovnakým výzvam.

Čo je cieľom tejto iniciatívy?
Keď sa pozrieme na krajiny západnej Európy, hlavnými motormi ekonomiky a stratégmi sú prevažne veľkomestá – či už je to Londýn, Mníchov alebo Paríž. Platí totiž, že väčšie mestá a regióny majú najväčší potenciál stať sa inovatívnymi. Ťažko je inovovať celú krajinu, no je možné sústrediť sa na jednotlivé miesta, takzvané „huby“, ktoré budú potom krajinu ťahať ďalej. Preto máme dnes snahu využiť potenciál miest aj vo vyšehradských krajinách. Chceme, aby sa kohézne krajiny prostredníctvom inovácií a iniciatív ako je smart city dostali na úroveň ekonomického rozvoja, aký je na západe Európy.

Ako to bude vyzerať?
V súčasno...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:25