automobilka prácaTASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Ťahúňa ekonomiky ohrozuje nedostatok ľudí. Automobilky budú potrebovať tisíce pracovníkov

27.02.2017, 10:59
Autor:
ČTKČTK
V hre je aj dovážanie pracovnej sily zo zahraničia.

Automobilkám a výrobcom komponentov na Slovensku hrozí kvôli nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily strata konkurencieschopnosti. Upozornil na to dnes Zväz automobilového priemyslu, podľa ktorého podniky z odvetvia budú potrebovať v nasledujúcich rokoch tisíce nových pracovníkov.

Tých ale nedokážu získať bezo zmien v systéme vzdelávania, rekvalifikáciou či ďalších opatrení vrátane zamestnávania cudzincov. Automobilový priemysel je jedným z hlavných ťahúňov ekonomiky Slovenska, ktoré je v prepočte na obyvateľa najväčším výrobcom áut na svete.

Ohrozená konkurencieschopnosť

"Ohrozilo by to (nedostatok pracovníkov) konkurencieschopnosť automobilového priemyslu. Ani nepomyslíte na to, že by sme tých ľudí nezabezpečili. Ak sa nám ich nepodarí rekvalifikovať, budeme musieť pracovnú silu dovážať," povedal novinárom na otázku ČTK viceprezident zväzu Jaroslav Holeček. Dodal, že zamestnávanie cudzincov nepovažuje za systémové opatrenie.

Podniky v automobilovom priemysle na Slovensku budú podľa odhadu do roku 2020 potrebovať 14-tisíc nových zamestnancov. "Na trh práce prichádza v absolútnom počte toľko zamestnancov, koľko si ich ekonomika žiada, ich štruktúra ale nezodpovedá potrebám pracovného trhu," uviedol šéf zväzu Juraj Sinaja.

Nadpriemerná mzda

Vedľa napríklad rekvalifikácie pracovníkov či zmien vo vzdelávacom systéme zväz požaduje tiež otvorenie slovenského pracovného trhu pre cudzincov, a to hlavne z Ukrajiny a Srbska. Automobilky už skôr v spolupráci so strednými školami začali spoluprácu pri výučbe, projekt takzvaného duálneho vzdelávania a odvetvia automobilového priemyslu teraz navštevuje 873 žiakov.

Priemerná mzda v automobilkách na Slovensku podľa Holečka dosahuje 1 200 až 1 300 eur mesačne, čo je viac ako priemerný zárobok. Ten v minulom treťom štvrťroku na Slovensku dosahoval 889 eur.

Dôležitá časť ekonomiky

Podniky na Slovensku si po poklese miery nezamestnanosti na dlhodobé minimá sťažujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, hoci nezamestnanosť v krajine je dlhodobo vyššia ako priemer za celú Európsku úniu. V januári bolo na Slovensku bez práce 8,64 percenta obyvateľov.

Slovenskí politici predtým opakovane odmietli plošné otvorenie pracovného trhu na Slovensku, pripustili ale možnosť riešenia pre jednotlivé projekty. Už teraz si angažovaním pracovníkov zo zahraničia pomáhajú závody Volkswagenu aj PSA.

Automobilový priemysel sa na celkovom výkone ekonomiky podieľa zhruba 12 percentami a predvlani zamestnával 129-tisíc pracovníkov. Odvetvie posilní svoju pozíciu v hospodárstve po dokončení továrne britskej automobilky Jaguar Land Rover, ktorá stavia závod na juhu Slovenska.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:06