Premiér Robert FicoTASR
StoryEditor

Po kauze okolo energií výrazne pribudlo neplatičov, ich podiel narástol o 60 percent

27.02.2017, 15:07
Autor:
chochoČTKČTK
Tento vývoj podmienky podnikania na slovenskom trhu s energiami.

Slovenskí dodávatelia elektriny a plynu po afére spojenej s plánovanou zmenou taríf zaznamenali výraznejší nárast počtu neplatičov. Upozornilo na to slovenské združenie dodávateľov energií. Slovenský energetický regulačný úrad ÚRSO po tlaku vlády ohlásil, že ceny vrátia na minuloročnú úroveň.

Téma energií vyvolala na Slovensku pozornosť na začiatku tohto roka po tom, čo napríklad zástupcovia miest a obcí upozornili na výrazné zvýšenie zálohových platieb za elektrinu na strednom Slovenskom. Dodávku a distribúciu elektriny tam zabezpečujú spoločnosti z českej skupiny Energetický a priemyselný holding.

K výraznému zdraženiu elektriny pre niektorých odberateľov došlo na základe rozhodnutia ÚRSO, ktorého postup vláda kritizovala a vyzvala zákazníkov energetických firiem, aby nové faktúry s vyššou cenou neplatili.

Združenie dodávateľov energií informovalo, že po prepuknutí kauzy ohľadom cien energií nastalo výrazné zhoršenie platobnej disciplíny odberateľov. Na konkrétnych príkladoch firiem uviedlo, že podiel pohľadávok po lehote splatnosti stúpol napríklad až o 60 percent. Tento vývoj podľa združenia zhoršuje podmienky podnikania na slovenskom trhu s energiami.

ÚRSO, ktorého šéf Jozef Holjenčík po prepuknutí kauzy ohľadom cien energií a po tlaku časti koalície rezignoval na funkciu, vyzval dodávateľov energií, aby neplatičov neodpájali od dodávok. Úrad tiež uviedol, že nemá právomoc vstupovať do obchodných vzťahov medzi dodávateľmi a odberateľmi.

Na základe nových rozhodnutí by sa ceny energií na celom území Slovenska mali vrátiť na úroveň minulého roka, a to so spätnou platnosťou od začiatku januára.

Premiér Robert Fico v pondelok 23. januára Slovákom odkázal, aby ľudia neplatili faktúry, ktoré im boli zaslané do domácností. Dodal, že ľudia môžu pôvodné faktúry roztrhať, čo ilustroval tým, že pred kamerami roztrhal kus papiera.

01 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-04-01 13:31:00 - Feat.: - Title: Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 percent 04 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 05 - Modified: 2024-03-20 10:35:26 - Feat.: - Title: Viac kompetencií pre Holjenčíka. Vláda odsúhlasila zmeny v energetických zákonoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:16