StoryEditor

Z výhodného biznisu sa vykľul podvod. Ako stovky Čechov prišli o majetok kvôli OVB

03.03.2017, 23:00
Takmer dvetisíc ľudí prišlo o stovky miliónov českých korún.

Pred 16 rokmi ju kamarátka upozornila na "exkluzívny investičný produkt", ktorý sprostredkovávala česká vetva poradenskej firmy OVB Allfinanz. Michaela Lašťovičková vtedy do švajčiarskej spoločnosti Helvag vložila 210 tisíc českých korún (takmer 7800 eur), za desať rokov sa jej mala suma aj s úrokmi vrátiť. Podnik však už neexistuje a peniaze Michaela nevidela. S českým OVB, ktoré vinu v prípade odmieta, sa doteraz súdi.

V roku 2001 investovala Michaela Lašťovičková 210-tisíc českých korún do švajčiarskej gastronomickej spoločnosti Helvag. Dvestotisíc pritom predstavoval minimálny vklad, ktorý bolo možné do firmy vložiť, ďalších desať tisíc tvoril vstupný poplatok.

Archív Michaely Lašťovičkovej

​Michaela Lašťovičková.

Na oplátku jej bol garantovaný ročný výnos vo výške okolo desať percent. "Podpísala som zmluvu na desať rokov, za tú dobu sa tá suma mala niekoľkonásobne zúročiť," vysvetľuje Michaela. Peniaze však už nikdy nevidela, dostala iba papierový certifikát o finančnom vklade.

Investíciu jej v dobrej viere odporučila jej dlhoročná kamarátka z kostola, ktorá vtedy v českom OVB pracovala ako finančná poradkyňa. "Dôverovala som jej, že by mi neodporučila nič zlé," hovorí. Zástupcovia OVB podľa nej kamarátku ubezpečovali, že ide o "exkluzívnu a bezpečnú investíciu na základe analýzy trhu a poistenia".

Netypicky vysoká provízia

Česká vetva spoločnosti OVB Allfinanz mala mať podľa nepotvrdených informácií z každej uzatvorenej zmluvy nezvyčajne vysokú províziu, ktorá dosahovala výšku až 23 percent. V prípade Michaely by tak išlo zhruba o 48 tisíc korún.

"Oklamala nás. Predávali neexistujúci produkt. Vo chvíli, keď sa to stalo, sa zriekli zodpovednosti a nechceli poškodeným pomôcť," rozpráva Michaela, ktorá s ďalšími poškodenými investormi najprv skúšala na OVB podať trestné oznámenie. "Podvod vo výške niekoľkých stoviek miliónov českých korún sa zrejme zdal veľmi malý, aby sa s ním v tomto štáte niekto zaoberal," dopĺňa.

Spor nakoniec predsa len dospel na súd. Michaela podľa svojich slov jeho prvú inštanciu vyhrala, česká vetva OVB však na rozhodnutie podala sťažnosť a rozsudok bol následne zrušený.

"Vzali si ponaučenie"

Či dnes už bývalá klientka jednej z najväčších poradenských firiem na českom trhu svojich 210 tisíc korún, ktoré spoločne s úrokmi požaduje, dostane späť, nie je isté. Prípad vo štvrtok pokračoval ďalším konaním, ktoré bolo opäť odročené. Reálna v súčasnosti nie je ani mimosúdne dohoda, lebo poradenská spoločnosť túto variantu odmieta, rovnako tak ako vinu v celej kauze.

"OVB nie je zmluvnou stranou, s ktorou žalobkyňa uzavrela zmluvný vzťah v rámci investície. Súdy niekoľkokrát potvrdili, že OVB právne nič neporušila. Firma si z toho vzala ponaučenie a starostlivo preveruje všetky nové produkty," povedal portálu Lidovky.cz mediálny zástupca českej vetvy spoločnosti Jiří Reichl s tým, že firma produkty tohto typu už neposkytuje.

"Helvag je záležitosť stará takmer dvadsať rokov. V Nemecku na nej (Helvag) bolo podané trestné oznámenie, po ktorom OVB sprostredkovanie produktu tejto spoločnosti zastavila," obhajuje sa spoločnosť.

Na sporné správanie však poukazujú aj pokuty, ktoré česká vetva OVB Allfinanz dostala v minulosti. Niekoľkomiliónový postih vymerala firme niekoľkokrát Česká národná banka (ČNB), pokutu jej udelila aj dnes už neexistujúca Komisia pre cenné papiere.

Naposledy vlani na jar potvrdila ČNB svoje rozhodnutie z novembra 2015, keď spoločnosti udelila pokutu päť miliónov českých korún za to, že predávala investičné životné poistenie ako sporenie, čím podľa ČNB porušili českí poradcovia "zákaz používania nekalých obchodných praktík". Konkrétne mali ľudia v službách OVB opakovane prezentovať klientom životné poistenie ako sporenie, resp. sporiace účty. OVB väčšinu sťažností považovala za konkurenčný boj.

Rýchlo zarobené peniaze a život v luxuse

O praktikách poradcov v Česku vznikol v roku 2015 dokonca film Rada nad zlato, ktorý natočil študent dokumentaristiky Jakub Charvát. České OVB autora kvôli poškodeniu povesti následne vlani žalovalo o sto tisíc českých korún, spor je teraz na súde.

Podľa dokumentu mali finanční poradcovia z českého OVB ponúkať ľuďom nevýhodné zmluvy, v ktorých im išlo prevažne o čo najväčšiu províziu na úkor dobrej rady klientovi. Takzvaný "pyramídový systém" im navyše umožňoval získať províziu z každej zmluvy uzatvorenej kolegami, ktorých do firmy sami naverbovali. Tým boli motivovaní k uzatváraniu čo najväčšieho počtu zmlúv za každú cenu.

Okrem nespokojných klientov tak snímka zachytáva aj poradcov, ktorí sa nechali zlákať vidinou peňazí a ľahko dosiahnuteľného luxusu. Udržiavať podobnú ilúziu im podľa záberov pomáhali aj búrlivé večierky, ktorých primárnou úlohou bola práve motivácia mladých poradcov.

Charvát v súčasnosti pripravuje nový dokument. Prostredníctvom príbehov poškodených ľudí v ňom upozorní na úskalia českého poradenského trhu. Pripomenie okrem iného kauzu Helvag, kvôli ktorej takmer dvetisíc Čechov prišlo o stovky miliónov korún.

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 03 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 04 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:31