StoryEditor

Palmový olej prudko zdražel, povedie vyššia cena k obmedzeniu jeho používania?

03.03.2017, 23:00
Autor:
Jan BrožJan Brož
Výsadba palmových plantáží vedie k úbytku pralesov.

Veľkoobchodné ceny palmového a slnečnicového oleja sa v uplynulých týždňoch stretli. Motiváciou pre využitie kritizovaného palmového oleja, ktorého produkcia vedie k úbytku dažďových pralesov, tak už nie je jeho nízka cena. Dopyt po ňom to však najskôr neobmedzí.

Tohtoročný prvý februárový deň vyhlásila Koalícia proti palmovému oleju za Deň bez palmového oleja. Chcela tak upozorniť na negatívne následky, ktorých má výsadba palmových plantáží na životné prostredie. V rovnakej dobe presiahla cena za jednu tonu palmového oleja na burze v Kuala Lumpur rekordnú hodnotu 3 275 ringgit, teda zhruba 700 eur za tonu.

El Nino zaúradoval 

Tak draho sa radom spotrebiteľov bojkotovaný tuk ešte nikdy nepredával. Podľa dát Zväzu pestovateľov a spracovateľov olejnín dosiahla veľkoobchodná cena dokonca 750 eur za tonu a dostala sa tak na úroveň zvyčajne drahšieho slnečnicového oleja.

Podľa odborníka na potravinové oleja Jiřího Bráta stojí za zdražením predovšetkým nedostatočná úroda. "Palmového oleja sa zožalo menej a cena tak ide hore," hovorí Brát. Plantáže v Indonézii a Malajzii utrpeli predovšetkým následkom klimatického fenoménu El Nino.

Minimálny vplyv

Úlohu zohrali aj rastúce ceny ropy. Zhruba tretina svetovej produkcie palmového oleja sa využíva v biopalivách a jeho cena tak ide hore spolu s cenami ropy. Kým spotreba potravinárskeho a kozmetického priemyslu zostáva v posledných rokoch relatívne stabilná, práve biopalivá spôsobili nárast dopytu posledných rokov.

Je však málo pravdepodobné, že len rastúce ceny kritizovanej by suroviny odradili spracovateľa. Siahnuť k teraz rovnako drahému slnečnicovému oleju by mohli napríklad reštauratéri pri smažení. Inak je však otázka, či sa prechod na iný typ oleja iba kvôli aktuálne vyššej cene potravinárom oplatí.

Vlani prešiel z palmového na slnečnicový olej napríklad výrobca pražených orieškov Alika. Motiváciou neboli náklady, ale preferencie spotrebiteľov, ktorí začali palmový olej hromadne odmietať. Podľa manažérky spoločnosti Petry Vránovej však výkyvy olejov na burze majú na koncovú cenu úplne minimálny vplyv.

Praktické vlastnosti oleja

"V prípade, že by k zdraženiu tejto komodity došlo (slnečnicového oleja), v cene sa to neprejaví, pretože pomer oleja v našich produktoch predstavuje iba 1 až 1,5 percenta," vysvetlila Vránová.

Ako pripomína Brát, palmový olej sa v potravinárstve využíva vo veľkej miere predovšetkým v rôznych polevách, kde ho výrobcovia uprednostňujú kvôli praktickým vlastnostiam a tuhej konzistencii vhodnej na priemyselné spracovanie viac než kvôli nízkej cene.

Čiastočne je nahraditeľný sójovým alebo repkovým olejom, ich cena však tiež v posledných mesiacoch strmo rástla a zostávajú drahšie. Navyše posledné dni na malajzijskej burze priniesli opäť mierny pokles palmového oleja, hoci stále zostáva výrazne drahší než dlhodobý priemer.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-11 09:05:00 - Feat.: - Title: Malý trnavský crossover bude ešte lacnejší. Okrem e-pohonu dostane aj klasické motory 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:37