Obilie, žatvaReuters
StoryEditor

Íri tvrdo pocítia následky brexitu. Hľadajú nové trhy, pozornosť upriamili na arabské štáty

04.03.2017, 12:46
Autor:
TASRTASR
Ostrovná krajina hľadá nové odbytiská pre svoje potraviny.

Írsko patrí medzi tie európske štáty, ktoré najviac pocítia dôsledky brexitu. Producenti potravín a nápojov na tzv. zelenom ostrove preto obrátili svoju pozornosť na Blízky východ. Tento región by im totiž mohol pomôcť zmierniť odchod Británie, ktorá je ich najväčším zahraničným trhom, z Európskej únie (EÚ).

Potravinársky sektor v Írsku vyváža až 43 percent svojich produktov na britský trh. Každý rok tam dodá mliečne produkty a hovädzie za približne 1 miliardu eur. Uviedol to minister poľnohospodárstva Michael Creed.

Dohoda s Rijádom

Ďalšími významnými zahraničnými trhmi pre írskych potravinárov sú krajiny Blízkeho východu. A to najmä Saudská Arábia, kam ročne vyvážajú produkty za 135 miliónov eur. Hodnota írskeho exportu do Spojených arabských emirátov dosahuje zhruba 60 miliónov eur. V oboch prípadoch sú najväčším vývozným artiklom syry a mliečne produkty.

Írsko však tento týždeň uzavrelo s Rijádom významnú dohodu aj o dodávkach hovädzieho mäsa. Žiadny iný štát v EÚ nie je totiž pod takým tlakom v súvislosti s brexitom, ako Írsko. Británia je hlavným trhom írskych exportérov, vrátane výrobcov piva ako je Guinness, alebo obľúbeného masla Kerrygold vyrobeného z mlieka voľne sa pasúceho dobytka.

Hľadanie nových trhov

Platnosť európskych kvót, ktoré obmedzovali produkciu mlieka v EÚ, v roku 2015 - po 30 rokoch - vypršala. Približne 18-tisíc mliečnych fariem v Írsku sa teraz musí obzerať po nových trhoch, aby si udržalo rast.

A zároveň pre "unikátnu" zviazanosť Írska s britským trhom je teraz pre túto krajinu strategicky dôležité diverzifikovať svoj export, skonštatoval Creed.

Atraktívne regióny

Írski potravinári by chceli zvýšiť export do roku 2025 na 19 miliárd eur z vlaňajších 11 miliárd eur. Blízky východ, sever Afriky a juhovýchodná Ázia sú pre nich veľmi atraktívne regióny vďaka rozširujúcej sa strednej triede a jej dopytu po tovare zo Západu.

Čína je už teraz druhým najväčším trhom pre írskych exportérov mliečnych produktov a bravčového mäsa, hneď po Británii.

Návštevy krajín

Creed preto v uplynulých mesiacoch podnikol "turné" po potenciálnych nových trhoch. Okrem Číny navštívil nedávno aj Vietnam, Južnú Kóreu, Singapur, Saudskú Arábiu, Dubaj, Maroko a Alžírsko. Írsko vyváža približne 90 percent z produkcie domácich fariem.

Hodnota jeho exportu potravín a nápojov je približne 20 miliárd eur ročne, spresnila Tara McCarthyová, riaditeľka írskej potravinárskej správy.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-09 13:35:45 - Feat.: - Title: Írsko má najmladšieho premiéra v histórii, Simon Harris získal podporu parlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:42