Reuters
StoryEditor

V Indii zasiahli voči gigantom. Zatrhli Pepsi a Coca-Colu, nahradia ich miestne nápoje

06.03.2017, 11:46
Autor:
emoemo
Aktivisti žiadajú zákaz týchto nápojov aj vo zvyšku Indie.

Obchodníci v indickom štáte Tamil Nadu zastavili predaj Pepsi a Coca-Coly v prospech miestnych produktov. Nariadeniu sa musí podrobiť viac ako milión prevádzkovateľov obchodov. Zákaz týchto kolových nápojov žiadajú aktivisti aj vo zvyšku Indie.

Zákaz iniciovaný dvoma najväčšími indickými obchodnými asociáciami platí od minulej stredy, píše BBC. Predkladatelia návrhu tvrdia, že výrobcovia nápojov berú priveľa vody z riek a farmári tak nemajú v období sucha čím zavlažovať svoju pôdu.

Proti princípom

Indické nápojové združenie IBA (Indian Beverage Association), ktoré reprezentuje väčšinu výrobcov nealkoholických nápojov, je zákazom znepokojené. Podľa neho ide proti osvedčeným princípom ekonomického rastu.

"Coca-Cola a PepsiCo India spoločne v štáte Tamil Nadu dávajú prácu priamo dvom a nepriamo piatim tisícom rodín ... IBA dúfa, že zvíťazí zdravý rozum a spotrebitelia budú mať ďalej právo výberu," vyhlásilo združenie.

Býčie zápasy ako impulz

Iniciátori nariadenia vysvetľujú, že návrh predložili vo chvíli, keď videli mnoho mladých ľudí protestovať proti nedávnemu zákazu býčích zápasov jallikattu. Veľa protestujúcich označilo obmedzenie jallikattu za útok na miestne zvyky a tradície.

"Kampaň proti nealko nápojom sme odštartovali pred niekoľkými mesiacmi. Tým správnym impulzom bola ale podpora hnutia za býčie zápasy," vyhlásil Tha Vellaiyan, prezident miestnej obchodnej asociácie FTNTA.

Podpora miestnej kultúry

Obe iniciatívy totiž majú spoločný záujem na podpore miestnej kultúry. "Budeme propagovať indické nealkoholické nápoje a podporíme lepšie predaje ovocných džúsov," uviedol. "Nápoje ako Pepsi a Coca-Cola nie sú kvôli vysokému obsahu cukru a chemickým prísadám dobré pre ľudské zdravie. Spôsobujú telu viac škody ako úžitku. Nedávno jedna zo značiek priznala, že nápoj nie je vhodný pre deti a že obsahuje škodlivé chemikálie," citoval prezidenta ďalšej obchodnej asociácie A. M. Vikramarajua denník Hindu.

Asociácie naliehajú na supermarkety, reštaurácie a hotely, aby zákaz dodržiavali a pomohli tak prosperovať miestnym podnikateľom a farmárom. Pepsi a Coca-Cola sa k nariadeniu nevyjadrili.

01 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 02 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 03 - Modified: 2024-04-05 19:15:45 - Feat.: - Title: India pohrozila vstupom do Pakistanu s cieľom usmrtiť teroristov na úteku 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:15