StoryEditor

Hackeri sú rizikom pre každý počítač

07.03.2017, 23:00
Americký expert na internetovú bezpečnosť a profesor Harvard Business School Benjamin G. Edelman pre HN.

Každý počítač v Číne môže byť súčasťou prepracovaného mechanizmu kybernetických útokov, tvrdí Benjamin G. Edelman.


Ste expertom na online marketing a ochranu internetových používateľov. Čo považujete za najväčšiu hrozbu, ktorá na nás striehne na webe?
Najväčšou hrozbou pre internetovú bezpečnosť používateľov je podľa mňa záplava rôznych webov ponúkajúcich online marketing, v ktorých sa nie vždy dokážete zorientovať. Táto hrozba sa týka tak zadávateľov inzercie, ako aj samotných spotrebiteľov. Keď máte firmu a zadávate inzerciu, zaplatíte požadované peniaze a očakávate, že sa vaša reklama objaví na nejakej webovej stránke. Vzápätí ju uvidíte na úplne inej stránke a vy neviete, či vás niekto nechce zneužiť. Môže z toho byť vážny problém.

Na aké hrozby by si mal dať pozor spotrebiteľ?
Absolútny pozor by mal dávať na bezpečnosť pri používaní neoverených internetových sietí, rôznych WiFi pripojení a podobne. Hackeri cez to dokážu zachytiť vaše údaje. Okrem tradičných hrozieb, ako je vybielenie účtu, to prináša napríklad riziko, že sa vám hacker dostane do počítača vášho auta. Potom je schopný s vaším vozidlom nabúrať do steny alebo do iného auta. Tu už ide o život. Zdá sa to síce ako šialená myšlienka, ale stáva sa to ľuďom, ktorí svoje počítače alebo pripojenie dostatočne nezabezpečia a potom musia za to tvrdo platiť.

Kto je podľa vás pre internetových používateľov nebezpečnejší – amatérski hackeri, ako sú členovia skupiny Anonymous, zločinci špecializujúci sa na získavanie hesiel k bankovým účtom či profesionáli platení Ruskom, Čínou alebo Severnou Kóreou?
Hackeri sú rizikom pre každý počítač. Rôzni ľudia a spoločnosti by sa však mali obávať rôznych druhov útokov. Ak napríklad riadite spoločnosť predávajúcu nejaký tovar alebo ponúkajúcu určité služby, mali by ste sa mať na pozore pred skupinami hackerov, ktorých k tejto činnosti vedie ekonomická motivácia. Takíto ľudia sa vám nabúrajú do serverov, aby napríklad získali všetky čísla a ostatné údaje kreditných kariet vašich zákazníkov. Potom to s veľkým ziskom predávajú ďalej alebo vás vydierajú, aby ste im zaplatili. Niektoré organizované skupiny sa špecializujú práve...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-03 21:02:00 - Feat.: - Title: Kyberzločinci môžu zneužiť už aj gify a zdieľané dokumenty v e-mailoch, varuje Eset 02 - Modified: 2023-08-29 07:29:53 - Feat.: - Title: Omyly, fikcie a legendy. Toto sú najčastejšie nepravdy z IT oblasti 03 - Modified: 2023-08-29 09:01:43 - Feat.: - Title: Svet sa konečne dozvedel, ako sa hackerovi podarilo vykradnúť zábery GTA 6. Použil techniku za pár desiatok eur 04 - Modified: 2023-08-11 12:08:46 - Feat.: - Title: Útočníci špehovali európske ambasády v Bielorusku. Mali na to využiť internetových operátorov 05 - Modified: 2023-07-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Je zodpovedný za únik GTA 6, známy hacker však do basy asi nepôjde. Dôvodom je jeho duševný stav
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:42