akropolaReuters
StoryEditor

Antalya nie, Kréta áno. Nemci dávajú prednosť oddychu v Grécku, Turci majú dôvod na obavy

09.03.2017, 13:16
Autor:
ČTKČTK
Nemeckí turisti sa vo veľkej miere chystajú na dovolenku do Grécka.

Búrlivá situácia v Turecku by mohla výrazne pomôcť gréckemu turistickému ruchu. Prieskumy nemeckého trhu ukázali, že tamojší cestovatelia sa tento rok pri skorých rezerváciách prikláňajú práve k Grécku, zatiaľ čo turecké čísla oproti minulému roku klesli o viac ako polovicu. Z tureckého prepadu ťaží tiež Egypt, informuje web britského denníka The Times.

"Grécko evidentne z tohto poklesu ťaží," komentuje situáciu Dörte Nordbecková, vedúca oddelenia cestovania a logistiky analytickej spoločnosti GfK Germany. Podľa zástupcov turistického priemyslu vzrástol objem skorých rezervácií do Grécka oproti rovnakému obdobiu z vlaňajška o rekordných 67 percent.

Diplomatické problémy

Ešte žiadanejší je podľa prieskumu spoločnosti Check24 u nemeckých záujemcov Egypt, ktorého čísla išli hore o 84 percent.

Porazeným je v tomto ohľade Turecko s poklesom rezerváciou o 58 percent. Nemeckí turisti pritom v uplynulom roku tvorili 30,3 percenta všetkých návštevníkov krajiny. Vlna bombových útokov a vyhrotenie vzťahov medzi Ankarou a Berlínom teraz mnohých od podobnej cesty odrádza.

Dôležitý sektor ekonomiky

Do Grécka by tak podľa odhadov mohlo tento rok doraziť až 28 miliónov návštevníkov oproti minuloročným 25 miliónom. "Mohlo by to znamenať výnosy medzi 14,2 a 14,5 miliardami eur, čo by bol medziročný nárast o deväť percent," povedal agentúre Reuters na konci februára Andreas Andreadis, šéf gréckej asociácie podnikov v turistickom ruchu.

Pre krajinu, ktorá je sedem rokov po zavedení prvého záchranného balíčka s 23-percentnou nezamestnanosťou stále v hlbokej kríze, ide o vítanú správu. Cestovný ruch prináša 18 percent HDP a je zdrojom živobytia pre jednu pätinu gréckej pracovnej sily.

Turecké obavy

"Sú to pozitívne údaje a Grécko potrebuje viac nemeckých turistov. Utrácajú viac a sú medzi nimi najrôznejšie typy cestovateľov, od environmentalistov po ultramajetných milovníkov rezortov," hovorí expert v oblasti turistického ruchu Janis Evangelu. Podotýka však, že čísla o skorých rezerváciách je potrebné brať s rezervou, pretože nie sú definitívne.

Naopak dôvody na obavy má Turecko, ktoré už minulý rok zaznamenalo pokles návštevníkov o desať miliónov na konečných 25 miliónov, uvádza televízia Deutsche Welle. Situácii podľa nemeckej stanice nepomohlo zatknutie dopisovateľa nemeckého denníka Die Welt v Turecku Deniza Yucela či výrok tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana prirovnávajúci súčasné Nemecko k ére nacistov.

Pozvánka

Hakan Dujar z istanbulskej obchodnej komory sa preto Nemcov snaží upokojiť.

"Propaganda na Západe podľa mňa nie je pravdivá. Pozývame každého Nemca, aby sa na realitu prišiel pozrieť sám a urobil si vlastný obrázok," povedal Deutsche Welle.

01 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 02 - Modified: 2024-04-24 12:56:02 - Feat.: - Title: Grécky poslanec mal udrieť svojho kolegu, bol suspendovaný. Predseda parlamentu chce podať trestné oznámenie 03 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 04 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 05 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:10