TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Poslanci posunuli výstavbu štátnych bytov na október. Dôvodom sú neukončené rokovania

16.09.2021, 14:03
Autor:
TASRTASR
Návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania je už v druhom čítaní.

Plénum Národnej rady na septembrovej schôdzi definitívne nerozhodne o návrhu zákona, ktorým sa má podporiť výstavba štátnych nájomných bytov.

Rokovanie o tomto bode presunuli na schôdzu so začiatkom 19. októbra. Požiadal o to predkladateľ návrhu, poslanec Miloš Svrček (Sme rodina).

"Dôvodom sú predovšetkým stále prebiehajúce a neukončené rokovania k pripomienkam zo strany dotknutých subjektov, ktoré boli predložené v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Verím, že v najbližších dňoch sa sfinalizuje konečný obsah návrhu zákona, ktorý bude prijateľný pre všetky dotknuté strany," priblížil Svrček.

Presúva sa aj zbrojný preukaz

Návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania je už v druhom čítaní. Podľa neho výstavba nových nájomných bytov, ktorých nájom by mal byť vďaka štátnej podpore o 30 percent lacnejší ako v prípade komerčných prenájmov, by mala byť systémom neutrálnym voči štátnemu rozpočtu aj voči rozpočtu samospráv.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) zároveň požiadal o preloženie hlasovania v prvom čítaní o návrhu novely zákona o strelných zbraniach a strelive na októbrovú schôdzu.

Novela hovorí o tom, že doba platnosti zbrojnej licencie by sa mala obmedziť na päť rokov, dosiaľ nebola určená.

Zbrojný preukaz by mal naďalej platiť desať rokov, pričom raz za päť rokov sa má preverovať bezúhonnosť a spoľahlivosť držiteľa zbrojného preukazu a podmienka pobytu na území SR. Zmeny majú nastať aj pri kategóriách zbraní.

Výsledky rokovania Bezpečnostnej rady

Poslanec Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) chcel, aby parlament požiadal premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby prišiel bezodkladne informovať NR SR o výsledkoch rokovania Bezpečnostnej rady v súvislosti so situáciou v Národnej kriminálnej agentúre, na Úrade inšpekčnej služby ministerstva vnútra a Úrade špeciálnej prokuratúry.

Nezaradený poslanec Peter Pellegrini zároveň chcel požiadať vládu, aby o poslaneckom návrhu novely rokovacieho poriadku umožnila rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Oba návrhy parlament odmietol.

Plénum rovnako odmietlo aj návrhy poslancov Smeru-SD, aby sa do programu schôdze zaradila aj diskusia o zdražovaní cien potravín, stabilizácii verejných financií či o cenách energií.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-19 07:28:36 - Feat.: - Title: Poslanci dnes rokujú aj o zmenách vo fungovaní Fondu na podporu umenia 03 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 04 - Modified: 2024-04-18 15:45:32 - Feat.: - Title: Novela Zákonníka práce má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu 05 - Modified: 2024-04-16 18:28:54 - Feat.: - Title: Poslanci ukončili utorkové rokovanie diskusiou o financiách pre samosprávy. Pokračovať budú zajtra ráno
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:52