Reuters
StoryEditor

Robotníci v továrni H&M zničili šijacie stroje a zbili manažéra. Chceli vyššie platy

Odevný reťazec situáciu monitoruje a s oboma stranami konfliktu je v kontakte.

Robotníci továrne v Mjanmarsku, ktorá šije oblečenie pre švédsky odevný reťazec Hennes & Mauritz (H&M) zdemolovali výrobnú linku. O incidente, ktorý je v krajine označovaný za jeden z najnásilnejších za niekoľko rokov, informovala v týždni agentúra Reuters.

"Spoločnosť H&M je konfliktom hlboko znepokojená. Obchodný vzťah s touto továrňou je teraz pozastavený. Monitorujeme situáciu a s oboma stranami sme v kontakte. Rozhodne sa dištancujeme od akejkoľvek formy násilia, "uviedol vo vyhlásení európsky reťazec.

Konflikt od februára

Spor medzi čínskymi majiteľmi továrne Hangzhou Hundred-Tex Garment a jej 570 robotníkmi trvá už od začiatku februára. Aktivisti požadujú vyššiu ochranu pracujúcich v textilnom priemysle, vrátane zvýšenia miezd a hradenia zdravotnej starostlivosti.

Minimálna mesačná mzda sa v odevnom priemysle v Mjanmarsku pohybuje okolo 63 dolárov (necelých 60 eur). Naopak mzda robotníkov vo Vietname alebo v Kambodži sa podľa International Labor Organization pohybuje od 90 do 145 dolárov za mesiac (85-137 eur).

Uzavretie továrne

Vyjednávanie sa však na konci februára zvrtlo v násilný konflikt. Zábery bezpečnostných kamier zachytili niekoľko robotníčok, ktoré zbili čínskeho manažéra. Ďalší robotníci zničili zariadenie továrne vrátane textilných strojov, počítačov a bezpečnostných kamier. Konflikt viedol k uzavretiu továrne.

Škoda sa odhaduje na 75-tisíc dolárov (71-tisíc eur). Spoločnosť zrejme bude požadovať kompenzáciu škoda od mjanmarského ministerstva práce. Zástupcovia zamestnancov teraz rokujú s manažmentom o podmienkach, za ktorých by sa továreň mohla znovu otvoriť.

Spolupráca sa vyvíja 

Továreň spoločnosti Hangzhou Hundred-Tex Garment Group je jedným zo 40 dodávateľov nadnárodného reťazca, ktorý je známy odevnou konfekciou za nízke ceny a spoluprácou so známymi návrhármi.

V Mjanmarsku pracujú šičky predovšetkým na šití košieľ a sukní. Miestny textilný priemysel, ktorý zamestnáva viac ako 300-tisíc robotníkov, sa rýchlo rozvíja. Okrem zákaziek švédskeho reťazca H&M uspokojuje aj výrobu americkej značky Gap.

"Priemyselné vzťahy sú v mjanmarskom odevnom priemysle staré len niekoľko rokov. Efektívna spolupráca sa tu stále vyvíja," povedal Jacob Clere, ktorý pracuje na projekte Európskej únie, ktorý má za úlohu zlepšiť tamojší odevný priemysel.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 02 - Modified: 2024-04-11 07:28:27 - Feat.: - Title: Mjanmarskí povstalci obsadili mesto pri hraniciach s Thajskom 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 04 - Modified: 2024-04-06 17:40:21 - Feat.: - Title: Mjanmarská junta utrpela ďalšiu porážku, stratila významné mesto pri hraniciach s Thajskom 05 - Modified: 2024-04-05 18:06:31 - Feat.: - Title: Bývalú šéfku austrálskej diplomacie vymenovali za vyslankyňu OSN pre Mjanmarsko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:29