richterTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Richter priznal nelegálne zamestnávanie Srbov: Agentúry obchádzajú zákon a falšujú dokumenty

13.03.2017, 11:33
Autor:
ČTKČTK
Richter uviedol, že Srbi boli nelegálne zamestnaní napríklad v továrni výrobcu elektroniky Samsung a u jej dodávateľov.

Pracovné agentúry nelegálne sprostredkovali prácu stovkám pracovníkov zo Srbska. Povedal to minister sociálnych vecí Ján Richter, ktorý sa dnes stretol so svojím srbským kolegom Aleksandrom Vulinom. Slovensko chce problém riešiť aj v spolupráci s ďalšími krajinami vrátane Českej republiky, v ktorých si pracovné agentúry zriadili pobočky v reakcii na sprísnenie podmienok podnikania na Slovensku.

Aféra okolo zamestnávania srbských pracovníkov vypukla po článkoch srbských médií o pracovných podmienkach Srbov na Slovensku. Bratislava v reakcii uskutočnila kontroly v pracovných agentúrach.

"Problém nastal v tom - a potvrdila to aj inšpekcia slovenských orgánov-, že niektoré agentúry dočasného zamestnávania nielenže obchádzajú zákon, ale dokonca falšujú dokumenty, ktoré súvisia so zamestnávaním občanov Srbskej republiky na Slovensku. Občania Srbskej republiky boli podvedení, sú tu nelegálne a pracovali na Slovensku bez sociálneho poistenia," povedal Richter.

Podľa slovenského ministra len jedna z preverovaných agentúr sprostredkovala zamestnanie 680 Srbom na Slovensku tak, že v Maďarsku, kde si založila pobočku, sfalšovala dokumenty. Práve prostredníctvom zahraničných pobočiek so sídlom v štátoch EÚ, z ktorých potom formálne vysielajú pracovníkov na Slovensko už v rámci únijného voľného pohybu osôb, sa agentúry snažia podľa Richtera obchádzať prísnejšie podmienky na podnikanie na Slovensku. 

"Náš pracovník nevie, kde, u koho a za koľko bude pracovať. Nemajú sociálne ani dôchodkové poistenie," povedal na tlačovej konferencii Vulin. Dodal, že Srbsko chce v spolupráci so štátmi únie dosiahnuť, aby odchádzajúci srbskí pracovníci mali vopred informácie o mieste a podmienkach práce.

Na Slovensku legálne pracuje 5800 Srbov, zamestnanie našli tiež v automobilovom priemysle. V Srbsku, ktoré nie je členom EÚ, žije početná slovenská komunita, ktorej príslušníci majú omnoho jednoduchšie podmienky pri hľadaní práce na Slovensku než obyvatelia iných krajín mimo EÚ.

Firmy na Slovensku sa už dlhšiu dobu sťažujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, hoci nezamestnanosť na Slovensku je dlhodobo nad priemerom EÚ. Slovenské podniky si pomáhajú angažovaním pracovnej sily zo zahraničia a zamestnávajú najviac cudzincov od globálnej ekonomickej krízy.

01 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 02 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:25