StoryEditor

Bratislavskí taxikári vedú vojnu proti Uberu. Absolútne neprípustné, reaguje spoločnosť

13.03.2017, 15:55
Autor:
chocho
Taxikári avizujú, že toto je len začiatok a že urobia všetko preto, aby Uber odišiel z Bratislavy alebo zlegalizoval svoju činnosť.

Odpor bratislavských taxikárov proti prepravnej službe Uber je známy. Teraz sa však začali organizovať a situácia sa výrazne vyhrotila.

„Zastavili sme pred vchodom, kde nás zrazu obkľúčili autá plné chlapov, jedno z nich bol taxík,“ povedala pre Denník N Simona, ktorá v piatok 10. marca večer cestovala prostredníctvom Uberu. Tvrdí, že muži mali kukly, auto polepili nálepkami a opľuli, zároveň po ňom búchali. Okrem toho mali vulgárne nadávať šoférovi aj jej. Podobné incidenty mali zažiť viacerí zákazníci Uberu.

Ide o akciu ľudí, ktorí sa združujú okolo facebookovej stránky Stop Uber na Slovensku. 11. marca sa v skupine objavil status opisujúci úspešnú „nálepkovú akciu“. „Toto je len začiatok, budeme robiť všetko preto, aby Uber vypadol z nášho mesta alebo zlegalizoval svoju činnosť,“ avizuje sa ďalej v statuse.

V Bratislave sa už protestovalo

Taxikári proti Uberu protestovali 28. septembra 2015. Na protestnú jazdu hlavným mestom sa vydalo niekoľko desiatok taxíkov a asi 200 taxikárov.

"Prečo taxikári musia splniť všetky zákonom stanovené podmienky, ako sú psychotesty, lekárske prehliadky, technické a emisné kontroly či overenia meradla skôr, ako začnú jazdiť s taxíkom a vodiči Uberu nie?" pýtal sa vtedy predseda Únie taxikárov z Bratislavy Ondrej Wenzl.

Najväčšia taxislužba na svete

Uber na Slovensku funguje od augusta 2015, kedy spustil prevádzku v Bratislave. Ide o najväčšiu taxislužbu na svete. Hlavný rozdiel je v tom, že vodičom môžete byť aj bez taxi licencie. Stačí splniť určité podmienky – mať vhodné vozidlo či čistý register trestov.

Konkurencia upozorňuje, že odviesť vás tak môže aj človek, ktorý nepozná dané miesto a nemá skúsenosti a napríklad aj tým, že vodiči Uberu nemusia prejsť psychotestami ako taxikári.

Mnohí zákazníci Uberu argumentujú jeho nízkymi cenami i výborným servisom, v prípade, že sa vám stala určitá nepríjemnosť. Platiť sa dá len elektronicky.

V uplynulých dňoch sme v Bratislave zaznamenali útoky na partnerských vodičov, ktorí využívajú aplikáciu Uber. Považujeme ich za absolútne neprípustné a podobné útoky by vždy mali byť ohlásené a riešené políciou, reaguje spoločnosť Uber.

Uber je technologická platforma, ktorá pôsobí vo viac ako 80 krajinách na celom svete a podľa prieskumu TNS Aisa je najpopulárnejšou aplikáciou na zmluvnú prepravu osôb v Bratislave. Uber stojí za svojimi partnerskými vodičmi a poskytne im akúkoľvek podporu, ktorú budú potrebovať, vrátane tej právnej, dodáva spoločnosť Uber v stanovisku.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:01