Reuters
StoryEditor

Islandský zámer je návrat k socializmu. Rovnaká mzda za tú istú prácu povedie k poklesu a likvidácii ekonomiky

19.03.2017, 17:46
Vláda severskej krajiny chce, aby spoločnosti platili za rovnakú prácu rovnakú mzdu bez rozdielov. Je to však dobrý nápad?

Islandská vláda oznámila, že hodlá zaviesť štandard rovnakej mzdy. Každá spoločnosť s viac ako 25 zamestnancami bude povinná platiť im rovnakú mzdu za tú istú prácu bez ohľadu na pohlavie, sexuálnu orientáciu či etnickú príslušnosť.

​Ostrovná krajina tak chce do roku 2022 zlikvidovať mzdové rozdiely medzi pohlaviami.

Ide o dobrý krok islandskej vlády? Je správne, aby nováčikovia mali nárok na rovnakú mzdu, ako ich pracovne starší a skúsenejší kolegovia?

Spýtali sme sa odborníkov, prečítajte si ich odpovede.

Richard Koza, investičný poradca: "Je to podľa mňa veľmi zlý krok. Priemerovanie a snaha o prílišné rovnostárstvo je zlá. Povedie k tomu, že tí, ktorí sú schopnejší alebo dokonca mimoriadni, prestanú byť aktívni - prečo, keď dostanú rovnako ako priemer.

Takže to povedie k poklesu, stagnácii, ochudobňovaniu. Nemožnosť oceniť niekoho, kto je lepší a schopnejší, je zlá. Povedie len k odlivu tých schopných preč a k likvidácii domácej ekonomiky. Je to návrat k socializmu."

Ján Jursaanalytik spoločnosti Capital Markets: "Island bojuje proti marginálnemu problému a ešte aj zlou zbraňou. Väčšina štatistík, ktoré ukazujú na rozdiel v platoch mužov a žien totiž neporovnáva rovnakú prácu a pozíciu, ale priemernú hodinovú mzdu mužov a žien v celej ekonomike. Takúto metodológiu používa napríklad Eurostat, ktorého štatistiky sú často citované v našich médiách, ktorý vyrátal, že ženy zarábali v EU v roku 2015 o 16 percent menej ako muži.

Táto kalkulácia ale ignoruje rozdiel vo výbere povolania, čas ktorý žena netrávi budovaním kariéry ako napr. materská a rodičovská dovolenka alebo rozdielne životné rozhodnutia. Opatrenie, ktoré prináša islandská vláda naoko vyzerá dobre, no v realite pre zmenšenie rozdielu medzi zárobkom žien a mužov spraví veľmi málo a pridá byrokratické zaťaženie firmám.

Ak Islandu prekáža tento rozdiel v platoch, tak môže viesť svoje ženy k tomu, aby si vyberali finančne atraktívnejšie povolania alebo motivovať mužov aby sa so ženami na rodičovskej podieľali tiež (ako sa podarilo Nórsku), tento lov na čarodejnice sľubovanú „radikálnu zmenu“ neprinesie."

Peter Bukov, hlavný analytik TopForex: "Zákaz diskriminácie podľa pohlavia či etnickej príslušnosti, samozrejme, platí vo väčšine demokratických spoločností, to nie je nič nové. Avšak rovnosť platov všetkých zamestnancov bez ohľadu na ich výkonnosť, výsledky či spoľahlivosť by vyvolala demotiváciu a spôsobila prekážky v práci.

Som presvedčený, že by sa v konečnom dôsledku ukázala ako protitrhová, čiže neefektívna. Ako podobné pokusy dopadli, poznáme dobre z čias socializmu. Myslím si, že akékoľvek pokusy o reguláciu či zasahovanie napríklad do pracovného trhu sú z dlhodobého hľadiska negatívne a skôr vytvárajú prekážky, ako by mali pomáhať."

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 02 - Modified: 2024-04-12 07:32:04 - Feat.: - Title: Mzdy na Slovensku vo februári rástli, najviac si prilepšili v doprave, priemysle a ubytovaní 03 - Modified: 2024-04-18 09:48:29 - Feat.: - Title: Minimálna mzda u nás o tri roky takmer tisíc eur? Rásť budú aj príplatky (+ tabuľka) 04 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena 05 - Modified: 2024-03-18 16:15:28 - Feat.: - Title: Toyota, Nissan aj Panasonic. Japonských zamestnancov čaká zvýšenie platov, aké nevideli 30 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:31