Jozef KleinAsecco
StoryEditor

Slovenský softvérový boss: Majetkovo vstupujeme do vybraných startupov

22.03.2017, 23:00
Spoločnosť Asseco Central Europe stále rozširuje svoje aktivity do iných krajín a na iné kontinenty, hovorí šéf firmy a EY Podnikateľ roka Jozef Klein.

Akú úlohu zohrávajú vo vašom biznise inovácie?
Naším cieľom sú úspešné realizácie veľkých projektov na základe individuálnych potrieb zákazníkov. Z tohto hľadiska všetky inovácie našich produktov a služieb závisia od potrieb našich
zákazníkov. V Asseco však máme priestor aj pre začínajúce firmy. Vyhľadávame, podporujeme a aj majetkovo vstupujeme do vybraných startupov ako strategický partner s cieľom pomôcť realizovať zaujímavé podnikateľské nápady a tak rozširovať vlastné portfólio produktov a služieb. Nepomáhame im len finančne, ale pôsobíme aj ako odborný poradca v oblasti podnikania.

Môžete byť konkrétnejší, o aké startupy ide?
Aktuálne je súčasťou našej skupiny niekoľ ko startupov. Spomeniem eDocu, čo je Informačný systém vecí, ktorý sa venuje najmä Facility management či Smart City riešeniam. Ďalej je to SCS Smart Connected Solutions, vďaka riešeniu ktorého môžu firmy v plne integrovanej podobe prediktívne sledovať proces servisu a údržby. V poslednom období sa veľmi darí aj nášmu najnovšiemu startupu
LittleLane, ktorý implementuje vzdelávacie hry aj na slovenských školách. A máme ešte veľa ďalších startupov a labov po celom svete.

Čo považujete za svoj najväčší podnikateľský úspech?
Sme na trhu už takmer 27 rokov, čo je určite úspech. Ak by som však mal vypichnúť naozaj niečo mimoriadne, musím spomenúť samotné vybudovanie našej skupiny Asseco, ktorá je v súčasnosti jednou z najväčších softvérových domov v strednej Európe a svoje aktivity stále rozširuje aj do iných krajín a kontinentov. Pri jej zrode stáli Slováci a Poliaci. A v neposlednom rade ja osobne považujem každého spokojného zákazníka za úspech.

Podľa čoho sa rozhodujete pri jednotlivých akvizíciách?
Spoločnosť Asseco realizuje akvizície takých firiem, ktoré buď posilnia jej spôsobilosť v jednotlivých sektoroch, a lebo posk y t nú pr í lež itosť pre vstup na nové geografické trhy. V tejto oblasti budeme aj naďalej aktívni. V rámci skupiny Asseco máme v pláne zrealizovať veľký konsolidačný projekt s posilnením pozície Slovenska. V tejto chvíli vám však ostatné detaily ešte nemôžem prezradiť.

Chystáte v súvislosti s rozširovaním biznisu aj naberanie nových ľudí?
Celosvetovo Asseco zamestnáva viac ako 22-tisíc ľudí, pritom v strednej Európe je to viac ako
dvetisíc pracovníkov. Mení sa trh a jeho požiadavky na informačné systémy. Potreba IT zdatných ľudí je tak stále aktuálna aj v našej spoločnosti.

Mnoho firiem sa v súčasnosti sťažuje na nedostatok kvalifikovaných ľudí. Týka sa tento problém
aj vás?
Áno, je to pre nás výzva rovnako ako pre ostatné IT spoločnosti. Kvalitných mladých ľudí sa snažíme získať aj prostredníctvom našich programov, ako sú napríklad Trainee program či Program Referencia. Okrem toho sa neustále snažíme udržiavať dobré vzťahy s vysokými školami.

V čom vidíte hlavné výhody slovenského IT sektora oproti západnému svetu?
Keďže sme medzinárodná firma, na IT trh sa pozeráme komplexne. Výraznejší rozdiel v porovnaní
s vyspelejšími ekonomikami je v tom, že slovenský zákazník je konzervatívnejší a opatrnejší, pokiaľ ide o vlastné dáta. Ide napríklad o využívanie outsourcingu a cloudových riešení a služieb. Musím však povedať, že v poslednom období dochádza aj v tejto oblasti k zmenám a rastie
záujem zákazníkov o outsourcing jednoduchších IT služieb.

01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:45