Jiří Benák, idnes.cz
StoryEditor

Intervencie nekončia, oznámila Česká národná banka. Na umelé oslabovanie meny minula vyše bilión korún

30.03.2017, 13:45
Autor:
ČTKČTK
Centrálna banka bude naďalej držať kurz koruny v blízkosti hodnoty 27 korún za euro.

Banková rada Českej národnej banky bude pokračovať v režime devízových intervencií s cieľom udržať kurz koruny blízkosti hodnoty 27 korún za euro. Zároveň nechala úrokové sadzby na minimách. Informoval o tom dnes hovorca centrálnej banky Marek Zeman. Režim devízových intervencií trvá cez tri roky, ČNB ho začala v novembri 2013.

Banková rada na začiatku februára zopakovala, že ako pravdepodobný termín ukončenia režimu devízových intervencií vidí polovicu roka 2017. Zároveň uviedla, že kurzový záväzok neukončí skôr ako v druhom štvrťroku 2017.

Začiatok apríla?

Analytici väčšinou očakávajú, že rada ukončí kurzový záväzok počas apríla. "Podľa nášho očakávania dôjde k odstráneniu záväzku v nasledujúcich šiestich týždňoch, keď ako najneskoršiu možnosť predpokladáme pravidelné menovo politické rokovania 4. mája," uviedol ekonóm Komerčnej banky Viktor Zeisel.

Hoci je podľa neho tzv. Tvrdý záväzok ČNB na konci, neočakáva, že sa niečo zmení na rétorike národnej banky. "Nezostáva jej totiž nič iné. Odloženie pravdepodobného exitu by nepôsobilo dôveryhodne, zatiaľ čo očakávania skoršieho exitu by nalákali ďalší špekulatívny kapitál," upozornil.

Vyčkávanie na dáta

Investičný stratég Raiffeisenbank Michal Brožka očakáva koniec kurzového záväzku v priebehu druhého štvrťroka, pravdepodobne počas obchodného dňa. "Je možné, že ČNB bude vyčkávať na ďalšie dáta z ekonomiky ako napríklad infláciu 10. apríla a tiež na úpravu prognózy. Rovnako tak je možné, že v bankovej rade preváži názor, že už nie je na čo čakať a exit príde v priebehu niekoľkých málo dní, "uviedol.

Banková rada dnes zopakovala, že záväzok ohľadom kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepripustí posilnenie kurzu na úrovne, ktoré by už nebolo možné interpretovať ako "blízko hladiny 27 Kč / EUR". Takému posilneniu ČNB bráni predajom korún a nákupom cudzích mien. Pri oslabení koruny nad 27 korún za euro ČNB necháva kurz pohybovať podľa ponuky a dopytu trhu.

Podmienky sú splnené

Devízové ​​intervencie centrálna banka začala kvôli obavám z deflácie s cieľom oslabiť korunu a držať jej kurz blízko 27 korún za euro na začiatku novembra 2013. Od tej doby do konca januára intervenovala v objeme zhruba 1,3 bilióna korún. Intervencie v rádoch stoviek miliárd korún pokračovali podľa odhadov analytikov aj vo februári a marci.

Analytici odhadujú, že banková rada ČNB by mohla intervencia ukončiť v apríli. Podľa hlavného ekonóma Deloitte Davida Marka budú nasledujúce týždne plné neistoty, kedy príde okamih ukončenia kurzového záväzku. "Podmienky na koniec intervencií už sú splnené, teraz pôjde predovšetkým o stratégiu voči devízovému trhu," uviedol už skôr.

01 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 02 - Modified: 2024-02-08 15:17:24 - Feat.: - Title: Česká národná banka zhoršila výhľad ekonomiky, tento rok očakáva rast HDP 0,6 percenta 03 - Modified: 2024-02-08 13:52:38 - Feat.: - Title: Česká národná banka zrýchlila uvoľňovanie menovej politiky. Sadzby znížila výraznejšie 04 - Modified: 2024-01-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Česko bez eura stráca bohatstvo a vplyv, tvrdí uznávaný ekonóm. Aké výhody má spoločná mena? 05 - Modified: 2023-11-29 14:56:53 - Feat.: - Title: Český finančný sektor zostáva odolný aj voči zhoršenému ekonomickému vývoju
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:07