StoryEditor

Daňové priznanie sa dalo odovzdať aj „na ulici“. V mikrobuse daniarov

31.03.2017, 20:25
Autor:
turtur
Posledný deň, kedy sa môže podať daňové priznanie pripadol tento rok na piatok.

Bolo to cítiť aj na daňových úradoch a poštách, ktoré sme 31. marca navštívili. Ľudia, ktorí si nechali ťúto povinnosť na poslednú chvíľu, sa ju snažili splniť predpoludním a okolo obeda. Večer, okolo 18. hodiny bol daňový úrad na Ševčenkovej ulici v bratislavskej Petržalke poloprázdny. Ľudia už mysleli skôr na víkend ako na dane.

Zhruba pri tretine stolíkov vo veľkej miestnosti úradu, za ktorými sedeli jeho pracovníci a preberali priznania, nebol žiadny klient. Len chvíľami sa zdalo, že miestnosť je plnšia, že ľudia práve teraz prichádzajú z práce a cestou domov sa tu zastavili, aby odovzdali vyplnené tlačivá. Pri stolíkoch a na lavičkách v hale, sedelo a vypĺňalo priznanie len pár daňovníkov.

Drobné chyby v tlačivách riešime pri stole. Napríklad chýbajúce podpisy...,“ povedal Karol Kiššík, vedúci oddelenia správy daní daňového úradu v Petržalke. „Ráno bol menší nával, ale to sa do dvadsať minút vybavilo,“ dodal.

Daniari tento rok pripravili viaceré opatrenia na zvýšenie komfortu daňovníkov. Napríklad, asi sto metrov od daňového úradu v Petržalke stál na malom parkovisku pri ceste jeden z dvojice mikrobusov finančnej správy.

Vodiči, ale aj okoloidúci tak nemuseli vojsť do budovy úradu, ale priznanie odovzdať priamo „na ulici“ v mikrobuse. Táto novinka, ktorú daňovníci ocenili, šetrila hlavne čas. Počas dvoch dní v mikrobuse odovzdalo priznanie zhruba štyristo ľudí.

Finančná správa podľa jej hovorkyne Patrície Macíkovej očakáva, že za minulý rok dostane približne 1,2 milióna daňových priznaní. Toľko ich však ani k dnešnému, poslednému dňu určite nebude. Lebo napríklad vlani si podanie priznania odložilo o tri, prípadne až o šesť mesiacov, zhruba 180-tisíc firiem a fyzických osôb. Pritom tento počet sa z roka na rok zvyšuje.

Odloženie má totiž niekoľko výhod. Oplatí sa to napríklad vtedy, ak daňovník nemá peniaze a musí si na dane našetriť, alebo ak nestihol priznanie vyplniť. Navyše, o jeho odloženie a zaplatenie daní netreba úrad žiadať, ale stačí mu to len oznámiť.

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:23