TASR
StoryEditor

Vyrobené v Indii, zaplatené Britmi. Kráľovstvo loví v postkoloniálnych vodách

03.04.2017, 09:59
Britský financmajster vyráža do Indie, jeho krajina sa obzerá po nových možnostiach.

Sedemdesiat rokov od vyhlásenia nezávislosti Indie na Veľkej Británii sa medzi siedmou najväčšou ekonomikou sveta a niekdajšou koloniálnou veľmocou začína písať nová kapitola. Minister financií Philip Hammond vyráža na týždennú návštevu druhej najľudnatejšej krajiny sveta s vopred daným posolstvom "vyrobené v Indii, financované v Británii".

Britský minister financií Phillip Hammond nastúpil do lietadla smer indický subkontinent týždeň potom, čo Británia odštartovala svoj odchod z EÚ. Brexit zatiaľ tamojšie hospodárstvo príliš nebolí, napriek tomu sa ostrovná krajina začína obzerať po nových obchodných príležitostiach. Jednou z nich má byť rýchlo rastúca Indie, ktorá pre svoj rozvoj nutne potrebuje peniaze.

Veľké projekty

Krajina by podľa odhadov britského ministerstva financií v nasledujúcich rokoch mohla prehltnúť viac ako 1,2 bilióna libier (1,4 bilióna eur) na stavbu nových ciest a mostov, ale aj financovanie technologických projektov. "Spojené kráľovstvo je pre Indiu ideálny partner, ktorý pomôže získať potrebné prostriedky pre pokračujúci rast," povedal Hammond.

Keď to hovoril, myslel pri tom predovšetkým na záujmy finančného srdca britskej metropoly - londýnskeho City. Tomu po odchode z EÚ hrozí infarkt, pretože by pobočky bánk mohli stratiť povolenie pre operácie na trhu Únie. Aby sa bankári z Londýna nestiahli, snaží sa im vláda Jej Veličenstva nájsť nové príležitosti.

Jeden háčik

V ich hľadáčiku sa tak teraz ocitajú nové finančné inštrumenty, ako v indických rupiách vydávané dlhopisy, z ktorých tamojšia samospráva aj súkromné ​​spoločnosti financujú lokálny rozvoj. Takzvané "masala dlhopisy" sa rýchlo stávajú obľúbeným prostriedkom, ako do krajiny dostať potrebný zahraničný kapitál.

Britský minister financií spoločne so šéfom centrálnej banky Markom Carneyom plánuje tento týždeň v Novom Dillí a Bombaji otvoriť dvere predovšetkým finančníkom, radi by zlepšili aj existujúce obchodné vzťahy a zmluvy s indickými partnermi.

Hammondovo "rozozvučanie bubna britských biznisov" má však jeden háčik. Všetky zmluvy, ktoré so svojou delegáciou dohovorí, nemôže podpísať, kým krajina neopustí EÚ.

Indovia navyše doteraz nestratili horkú pachuť po 200 rokov trvajúcej britskej koloniálnej nadvláde. Napríklad tamojší poslanec a niekdajší námestník generálneho tajomníka OSN Shashi Tharoor sa preslávil svojimi ostrými výrokmi na účet Spojeného kráľovstva.

Briti podľa neho zdevastovali indický hospodársky rast a krajine dodnes dlhuje finančné vyrovnanie. Tharoor kritizuje tiež snahu Veľkej Británie o nadviazanie nových obchodných partnerstiev. Pobrexitové plány, ktoré chce minister financií Philip Hammond tento týždeň v Indii načrtnúť, označuje za "Impérium verzia 2".

Britská delegácia to nebude mať ľahké. Indická ekonomika je navyše v dobrej kondícii. Rozvojová banka koncom minulého týždňa oznámila, že indická ekonomika tento rok porastie tempom 7,2 percenta a budúci rok ešte zrýchli na 7,7 percenta. Britské ministerstvo obchodu prišlo v marci s odhadom domáceho rastu 1,4 percenta.

01 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 05 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:02