Obdobie vlády: 1922 – 1953 Stalin popohnal rýchlu industrializáciu a kolektivizáciu v 30. rokoch, ktorá vyústila do masových hladomorov (najmä do nechvalne známeho hladomoru na Ukrajine), uväznenia miliónov ľudí v gulagoch a „Veľkej čistky“ v radoch inteligencie, vlády a armádnych zložiek. Počas 2. svetovej vojny bol Stalinov syn Jakov zajatý nemeckou armádou. Nemci ho chceli vymeniť za poľného maršala Paulusa, Stalin však odmietol s tým, že nikdy nevymení poľného maršala za obyčajného vojaka.Reuters
StoryEditor

Ako Stalin cez mŕtvoly vybudoval veľmoc. Pozrite si diktátorove megaprojekty

07.04.2017, 00:00
Autor:
rdurdu
Červený diktátor spravil zo zaostalej krajiny superveľmoc so svetovým dosahom. Za pokrok zaplatili milióny ľudí životom.

Josif Vissarionovič Stalin viedol Sovietsky zväz takmer 20 rokov. Na jeho čelo sa dostal po Leninovej smrti v roku 1924 a likvidáciou opozície - skutočnej i domnelej - na ňom ostal až do smrti v roku 1953. Jeho vláda je často spojovaná s krutým terorom, popravami, deportáciami, na "lepšiu" stranu histórie ho, obrazne povedané, postavil Hitler.

V druhej svetovej vojne, ktorú nemecký diktátor rozpútal, bol na strane víťazov aj Sovietsky zväz. Stalin, ako víťaz nad nacizmom, získal reputáciu bojovníka za slobodu a osloboditeľa európskych národov spod nacistického jarma. Ľudia jednoducho odmietali uveriť, že by Stalin bol schopný rozpútať teror, o ktorom informovali západné médiá.

Dnes sa už akosi zabúda, že Stalinova ríša bola Hitlerovým spojencom, spoločne napadli a následne si rozdelili Poľsko, na ktorom oba režimy rozpútali nepredstaviteľný teror na civilnom obyvateľstve. O to zarážajúcejší je fakt, že Stalinova popularita medzi Rusmi bola v januári na historickom maxime.

Priemyselná veľmoc ...

Stalinovi sa zo zaostalej agrárnej krajiny podarilo vytvoriť priemyselnú veľmoc, ktorá dokázala konkurovať vtedajším svetovým lídrom. Dokázal to však len cez obrovskú ľudskú tragédiu. Bane, priehrady, železnice či cesty často stavali politickí väzni, ktorí boli k práci nútení. Pri náročnej práci milióny z nich zahynuli.

Vytvorenie poľnohospodárskych družstiev a zoštátnenie poľnohospodárskej pôdy skryli komunistickí pohlavári sa slovo "kolektivizácia." To za sebou skrýva popravy bohatých roľníkov (propagandou nazývaných kulakov), ich deportácie, či kradnutie jedla, ktoré viedlo k hladomoru, predovšetkým na Ukrajine.

... a svetová superveľmoc 

V dobe Stalinovej smrti bol Sovietsky zväz skutočne hospodárskym gigantom, spolu s USA boli obe krajiny otitulované ako "superveľmoci."

Podarilo sa mu to cez megalomanské projekty, ktorých výber nájdete v galérii. Význam niektorých je dodnes prinajmenšom sporný.

01 - Modified: 2024-03-07 14:19:08 - Feat.: - Title: Medvedev dokonal premenu na zlého klauna. Najnovšie sa oblieka ako Stalin 02 - Modified: 2024-03-01 21:34:59 - Feat.: - Title: Nikdy viac tu nebude ruský poriadok, vyhlásil Duda v deň spomienky na prekliatych vojakov 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Obnovme gulag, navrhuje ruský poslanec. Chce zlikvidovať pätinu Rusov 04 - Modified: 2023-12-12 09:42:18 - Feat.: - Title: Kritizuješ Putina? Skončíš v blázinci. Ruská expertka opisuje, čo režim robí s odporcami 05 - Modified: 2023-12-08 08:30:00 - Feat.: - Title: Krvavý kúpeľ v bazéne. Ako si Maďari vybavovali účty so Sovietmi počas okupácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:06