ChemesTASR/T. Doboš
StoryEditor

Chemickému gigantovi v Humennom hrozí krach. O prácu môže prísť vyše tisíc ľudí

07.04.2017, 19:17
Autor:
tasrtasr

Spoločnosť Chemes v Humennom dala podnet na zmenu reštrukturalizačného plánu dlžníka - firmy Nexis Fibers. Uviedli to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda a podpredseda predstavenstva Chemes-u Vladimír Skoupil a František Chvostaľ.

"Jeho výhodnosť spočíva najmä v dvoch faktoch. Po prvé, výrazne znižuje dĺžku reštrukturalizačného procesu, keď skracuje jeho trvanie takmer o polovicu a tiež prináša do reštrukturalizácie Nexis Fibers finančné zdroje vo výške až 11,5 milióna eur," priblížil Skoupil.

Hrozí strata 1 500 pracovných miest

Chemesom navrhovaný plán podľa nich umožňuje splatenie záväzkov z reštrukturalizácie najneskôr do konca roku 2020, čo je výrazný posun oproti roku 2022, s ktorým počíta aktuálne navrhovaný reštrukturalizačný plán.

"Už v prvom roku splácania, teda v roku 2017 navrhujeme, aby tzv. nezabezpečeným veriteľom bolo splatených celkom 3,1 milióna eur. Aktuálny plán pritom ponúka len 263 000 eur v prvom roku a 615 000 eur v druhom roku (reštrukturalizácie)," spresnili.

Súčasná podoba reštrukturalizačného plánu je podľa Skoupila schválená výlučne v prospech dlžníka a jeho akcionárov.

"V súvislosti s touto reštrukturalizáciou sa objavilo niekoľko mimoriadne nezvyčajných okolností, ktoré sa nedajú nazvať inak ako záhadnými," upozornil Skoupil.

Švajčiarske orgány činné v trestnom konaní podľa neho vykonávajú vyšetrovanie, ktoré má súvisieť s akcionármi dlžníka a vo vzťahu k dlžníkovi. Dokonca jeden z akcionárov, bývalý predseda predstavenstva Marco Marchetti je vo švajčiarskej vyšetrovacej väzbe od apríla 2016. 

Skoupil zdôraznil, že pôvodný plán z dielne Nexis Fibers, a. s., môže ohroziť prevádzku a zamestnancov samotnej Nexis Fibers v Humennom, ako aj 1 500 pracovných miest v Priemyselnom parku Chemes. "Veríme preto, že 11. apríla 2017 zvíťazí zdravý rozum a na schôdzi veriteľov bude prijatý reštrukturalizačný plán Chemes-u," dodali predstavitelia firmy Chemes.

Kľúčový bude utorok

Primátorka mesta Humenné a poslankyňa Národnej rady SR Jana Vaľová (Smer-SD) sa obáva, aby sa pri Nexis Fibers nezopakoval scenár zbankrotovaného Chemlonu. "Tento týždeň som mala stretnutie so zamestnancami a s novými akcionármi humenskej spoločnosti Nexis Fibers, a. s., z podnikateľskej skupiny pod vedením Ivana Bezloju," informovala Vaľová.

Ako uviedol hlavný akcionár Nexis Ivo Bezloja "Nexis Fibers, a. s., v súčasnosti smeruje k ukončeniu rozsiahlej reštrukturalizácie podporovanej bankami aj takmer všetkými ostatnými veriteľmi".

"O schválení reštrukturalizačného plánu budú veritelia rozhodovať už v utorok 11. apríla v Humennom. Jedinými veriteľmi, ktorí reštrukturalizačný plán nepodporujú, sú spoločnosti skupiny Chemes, ktorá je vlastníkom priemyselného areálu, kde má Nexis Fibers výrobu. Postup skupiny Chemes je nepochopiteľný, nakoľko neúspech reštrukturalizácie by s istotou viedol k vyhláseniu konkurzu na Nexis Fibers, a. s., a k ukončeniu jej činnosti," poznamenal Bezloja.

Na utorkovom rokovaní veriteľského výboru Nexis Fibers sa má rozhodnúť o tom, či sa prijme plán časti ich veriteľov z podnikateľskej skupiny Chemes, ktorí navrhli doplniť do reštrukturalizačného plánu spoločnosti novú reštrukturalizačnú metódu, a tou je predaj podniku Nexis Fibers, a. s., Chemes-u. 

Skupina Nexis Fibers zamestnáva približne 500 zamestnancov, ktorí by v prípade konkurzu prišli o prácu spolu s asi 1000 zamestnancami subdodávateľov.

01 - Modified: 2024-03-13 11:26:05 - Feat.: - Title: Výrobu tepla v Humennom ohrozuje podľa mesta spor medzi Chemesom a Východoslovenskou energetikou 02 - Modified: 2024-03-13 13:24:20 - Feat.: - Title: Humennému hrozil čierny scenár. Multimiliónový problém na východe napokon hasí až ministerka Saková a vláda 03 - Modified: 2024-03-06 15:30:03 - Feat.: - Title: NAKA zasahovala v Humennom. Jednu osobu obvinili z terorizmu a extrémizmu, má ísť o študenta 04 - Modified: 2024-02-02 13:36:26 - Feat.: - Title: Budova mestského úradu v Humennom sa po minuloročnom zemetrasení dočkala opráv 05 - Modified: 2024-01-18 13:45:21 - Feat.: - Title: Humenné investovalo do modernizácie materských škôl, mesto znižuje energetickú náročnosť budov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:36