Reuters
StoryEditor

Fed varuje: akciové trhy sú prehriate, hrozí prasknutie bubliny

10.04.2017, 11:44
Autor:
TASRTASR
Centrálna banka varuje, že cena akcií firiem nekorešponduje s ich reálnou hodnotou.

Fed, ktorý plní v Spojených štátoch úlohu centrálnej banky, uprostred minulého týždňa uverejnil protokol zo svojho ostatného rokovania. Pre trhy obsahoval dve závažné informácie. Vedenie Fedu sa na ňom zhodlo, že urýchli znižovanie jeho bilancie. Súčasne pripojili varovanie, že sa na akciovom trhu zvyšuje riziko prasknutia bubliny.

Akcionári na obe závažné informácie reagovali len krátkym znížením nákupnej aktivity. Vo štvrtok (6.4.) hlavný index newyorskej burzy Dow Jones Industrial Average (DJIA) znovu ľahko stúpol.

Sťahovanie likvidity 

Znalci tvrdia, že signály Fedu by sa nemali ignorovať. Zníženie bilancie centrálnej banky znamená, že štátne dlhopisy, ktorých splatnosť nastala, nebude nahrádzať kúpou nových cenných papierov. Z obehu teda stiahne likviditu. Práve jej prebytok na trhu viedol v minulých rokoch k prudkému rastu cien akcií. Ich vzostup súvisel s posilňovaním reálnej ekonomiky len okrajovo.

Ak sa bude sťahovať z trhu likvidita vo väčšom rozsahu, potom sa burzy s istotou dostanú len do menších problémov. Znižovanie bilancie centrálnej banky fakticky z dlhodobého hľadiska znamená to isté, akoby zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu.

Vážna záležitosť 

Rovnako treba pokladať za poplašný signál, že Fed dospel k záveru, že sa na akciových trhoch vytvorila bublina. Inými slovami, cena akcií firiem nie je v súlade s ich skutočnou hodnotou. Fed toto upozornenie vyjadril nepriamo a svojím kryptojazykom. Kto mu však rozumie, chápe, že ide o vyslovene vážnu záležitosť. Akcionári by jeho varovanie nemali prejsť bez povšimnutia.

Koncom 90. rokov minulého storočia vtedajší prezident Fedu Alan Greenspan na označenie podobnej situácie, v akej sú akciové trhy teraz, použil spojenie „irrational exuberance“ (neodôvodnené nafúknutie) akciových trhov.

Malé firmy s veľkou hodnotou 

O pár týždňov neskôr praskla bublina s akciami internetových spoločností. Jej podstatou bolo, že sa relatívne malé internetové firmy trhovou hodnotou stali drahšie ako klasické veľké svetové koncerny. Podľa analytikov aj teraz dochádza k podobnému javu.

Z varovaní Fedu sa dá jednoznačne vyvodiť záver, že Američanov najneskoršie v druhom polroku 2017 čakajú zložitejšie podmienky podnikania a života.

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:53