Nacho Doce/Reuters
StoryEditor

Českí svetobežníci ťažia z konca intervencií, zájazdy sú lacnejšie o stovky korún

11.04.2017, 21:21
Autor:
TASRTASR
Zlacnenie sa týka hlavne zájazdov z ponuky zahraničných cestovných kancelárií.

Ceny niektorých zahraničných zájazdov v Česku klesli o stovky korún na osobu. Zlacnenie sa ale zatiaľ týka najmä zájazdov z ponuky zahraničných cestovných kancelárií, pri ktorých sa cena v predajných systémoch českých agentúr automaticky upravuje podľa kurzu.

Taký je napríklad letecký zájazd do Dominikánskej republiky, ktorého cena na portáli Dovolena.cz koncom minulého týždňa klesla o 369 Kč na 22.838 Kč (856,70 eura).

Okamžitá úspora

Podobné je to napríklad aj pri zájazdoch do Egypta, na ktoré účastníci odlietajú z Drážďan. "Ak sa udrží rastový trend koruny, je možné predpokladať, že ceny zájazdov od nemeckých a rakúskych cestovných kancelárií pôjdu dole ešte viac," povedala riaditeľka portálu Dovolena.cz Eva Sedlmajerová.

Podobná situácia panuje aj pri slovenských cestovných kanceláriách, ktorých zájazdy predáva agentúra Invia.cz. "Pri posilnení koruny tu klienti realizujú okamžitú úsporu," doplnil marketingový riaditeľ agentúry Michal Tůma.

Lacnejšie letenky do USA

Podobne sa vplyv kurzu koruny prejavuje pri cenách leteniek. "Už koncom minulého týždňa klesli ceny do niektorých destinácií v USA pod 10-tisíc korún (375 eur), a to dokonca aj na západné pobrežie," povedal riaditeľ internetového predajcu leteniek Letuška.cz Josef Trejbal.

Najlacnejšie letenky boli podľa neho rýchlo vypredané, pod hranicou 10-tisíc korún by sa ale podľa manažéra mali udržať aj v budúcich týždňoch. Naopak, pri zájazdoch z dielne českých cestovných kancelárií sa v najbližšom období pokles čakať nedá. Cestovné kancelárie totiž platia svojim zahraničným partnerom významné zálohy, katalógové ceny sú tak určené na celú sezónu.

Nové kapacity

"Vplyv kurzu budeme môcť využiť v období last minute predajov, keď sa budú prípadne dokupovať nové kapacity, kde sa už uplatní aktuálny kurz a cena bude teda aj pre klienta nižšia," povedal šéf cestovnej kancelárie Neckermann Udo Wichert.

Podľa Tůmu z Invie ale proti zlacňovaniu pôjde iný trend. "Niektoré destinácie sa vypredávajú rýchlo a pre letné obdobie hrozí nedostatok last minute ponúk. S tým je spojený rast cien," doplnil mozaiku Tůma.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 05 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:43