Reuters
StoryEditor

Priekupníci zneužívajú podmienky chudobných Ukrajiniek. So ziskom predávajú ich vlasy na západe

30.04.2017, 00:00
Autor:
emoemo
Ukrajina začína byť veľmi príťažlivá pre obchodníkov s ľudskými vlasmi.

Tí obchádzajú dediny a chudobné mestské štvrte a hľadajú ženy a dievčatá vo finančnej núdzi. Dopyt po ich vlasoch je hlavne na Západe, kde ženy často neváhajú platiť vysoké sumy za predĺženie vlastných kučier. Najdrahšie sú svetlé vlasy.

Biznis s ukrajinskými vlasmi opísal server Truth Dig, ktorého reportérka sa do krajiny vydala.

Vlasy putujú do USA

"Vykupujeme vlasy za najvyššie ceny. Ostrihanie je zadarmo!" hlása jedna z reklám na lampe na predmestí Kyjeva. Podľa Natali, majiteľky kaderníctva špecializujúceho sa v hlavnom meste na predlžovanie vlasov, sa ľudské vlasy stali v posledných rokoch mimoriadne populárnym produktom. Podnikateľka ich odoberá zo západnej Ukrajiny.

Ďalším z tých, koho ľudské vlasy živia, je Vihaan (fiktívne meno). Ukrajinské vlasy vydáva za ruské a predáva ich najmä do Spojených štátov. Podľa neho sa tu biznisu darí práve preto, že miestne ženy a dievčatá nemajú peniaze.

"Dobrá cena"

Reportérka Truth Dig si s Vihaanom dohodla schôdzku, na ktorej sa vydávala za majiteľku londýnskeho vlasového salónu. Vihaan sa s ňou ochotne zišiel vo svojom byte v centre Kyjeva a zaviedol ju k vitríne, kde bolo vystavených niekoľko spletených vrkočov. "Sú to panenské vlasy. Nikdy neboli farbené, kulmované alebo vystavené iným chemikáliám," chválil sa obchodník.

Vlasy reportérke ponúkol za "dobrú cenu" 2 700 dolárov (2 545 eur) za kilo s tým, že pri odbere 2,5 vystavených kilogramov dostane zľavu. "Za blonďavé si účtujem viac, takže keď si vyberiete len tie svetlé, bude to drahšie," doplnil. A dodal, že nie je potrebné vlasy na hraniciach precliť.

Viac než pätinu ukrajinských domácností tvoria matky samoživiteľky, 60 percent obyvateľov žije pod hranicou chudoby. Ukrajinky zarábajú v priemere menej ako 150 dolárov (141 eur) mesačne, a sú tak pre obchodníkov s vlasmi ľahkou korisťou.

Cenné slovanské vlasy

Priekupníci materiál predávajú za najvyššiu ponuku majiteľom vlasových salónov a na prehliadkach. Kým salón produkt nakúpi napríklad za menej ako sto dolárov (94 eur), jeho klientky zaplatia za polmetrové predĺženie až 500 dolárov (471 eur). Je im vraj jedno, z čej hlavy vlasy pochádzajú, hlavne keď sú čisté a prírodné.

Európske vlasy, ktoré majú kvôli svojmu ukrajinskému, ruskému alebo moldavskému pôvodu "priezvisko" slovanské, sú cenenou komoditou. Podľa serveru US News sa predávajú päť až desaťkrát drahšie ako indické alebo čínske.

Reportérka hovorila aj s niektorými Ukrajinkami, ktoré svoje vlasy v detstve alebo v mladosti predávali. Jednou z nich je Julia Stetsová, ktorá vo svojom byte na predmestí Kyjeva vyrába parochne. Skôr kupovala ľudské vlasy z Číny, ale presedlala na syntetické vlasy, ktoré sú podľa nej veľmi kvalitné a vyzerajú autenticky. Pôvodne sa reportérka sa Stetsovou chcela baviť o prácu s ľudskými vlasmi, žena jej ale začala líčiť svoje skúsenosti z detstva.

Nielen na Ukrajine

"V roku 1993, keď mi bolo 13, mi obchodník za moje vlasy dal len sedem dolárov (6,6 eura)," spomína na bolestnú skúsenosť. "Sľúbil mi päťdesiat (47 eur), ale potom povedal, že vlasy majú zlú kvalitu. Pritom boli silné a dlhé. Bola kopa dievčat, ktoré takto oklamal" hovorí. Vraj s ňou zaobchádzal ako s odpadom. "Videl, že potrebujem peniaze, tak ma proste využil," rozpráva.

"To isté sa deje na čínskom vidieku," mieni Stetsová. Keď to zistila, prestala tamojšie vlasy vykupovať. "Mladé ženy si chcú zarobiť nejaké peniaze na štúdium, alebo aby mohli osamostatniť. Potom príde obchodník a ony zo seba predajú, čo môžu, "opisuje.

Podobnú skúsenosť majú aj ľudia v ďalších krajinách. Keď bolo Peruánke Andree dvanásť, obchodník s vlasmi jej za jej 56 centimetrov dlhý žiarivo čierny vrkoč sľúbil 100 dolárov (94 eur). Keď jej ho ale odstrihol, dozvedela sa, že vlasy sú špinavé a že ich muž bude musieť vyčistiť. Dal jej len 30 dolárov (28 eur).

Vlasy berú aj násilím 

"Dnes viem, že si mal vyžiadať súhlas mojich rodičov. Zastavil ma ale cestou zo školy a sľuboval, že si vezme len kúsok vlasov. A že za ne dostanem veľa peňazí, za ktoré budem môcť ísť na prázdniny. Keď naši zistili, čo som urobila, zbili ma a obvinili, že som zvyšok peňazí, ktoré mi mal údajne dať, utratila," spomína dnes už dospelá žena.

Svetový obchod s ľudskými vlasmi kvitne hlavne práve v Peru, a tiež v Číne a Indii, teda v oblastiach, kde sú dlhé prírodné vlasy súčasťou predstavy o ženskej kráse. Zároveň je tu dosť natoľko chudobných žien a dievčat, ktoré sa odhodlajú k drastickému kroku sa za peniaze svojej pestovanej hrivy zbaviť.

V roku 2013 venezuelská polícia v meste Maracaibo stíhala zlodejský gang, ktorý si ako obete vyberal dlhovlasé ženy. "Piraňa gang" im vlasy rovno strihal z hlavy, niekedy pod hrozbou použitia zbrane. V roku 2006 britský denník Guardian opisoval príbeh z Indie, kde muži nútili predávať vlasy svoje ženy a deti.

Miliónový biznis

Reportérka servera Truth Dig aj vo východnom Jeruzaleme hovorila s ženou, ktorú zločinci pripravili o vlasy v ôsmich rokoch. Jej hrivu zrejme použili na výnosnú výrobu ženských parochní pre najviac ortodoxných židov. Tieto parochne, ktoré vydaté ženy musia nosiť cez svoje vlasy, väčšinou pochádzajú z Číny.

Vyrábajú sa ale spravidla z indických vlasov, ktoré sú jemnejšie než čínske a dostupnejšie než európske. Parochňa stojí okolo 1 800 dolárov (takmer 1 700 eur) a na jej výrobu je potreba 150-tisíc ručne príslušne vložené vlasov.

V Indii trávia niekedy aj dvanásťroční robotníci dni triedením, česaním a čistením vlasov pozbieraných od dedinčanov, z holičstva a podláh chrámov. Podľa odhadov tu má obchod s ľudskými vlasmi hodnotu 395 miliónov dolárov (372 miliónov eur) ročne.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:35