Reuters
StoryEditor

V blízkej budúcnosti hrozí nedostatok ropy, varuje najväčšia ťažiarska firma sveta Aramco

14.04.2017, 21:25
Autor:
ČTKČTK
Objavy konvenčných zdrojov ropy sa v posledných štyroch rokoch znížili v porovnaní s predchádzajúcimi štyrmi rokmi o viac ako polovicu.

Šéf saudskoarabského štátneho energetického gigantu Aramco Amín Násir varoval, že v blízkej budúcnosti by mohol byť na trhu nedostatok ropy. Dôvodom je pokles investícií do budúcej ťažby o jeden bilión dolárov (941 miliárd eur) od roku 2014, kedy začali ceny ropy na trhu prudko klesať. Aramco je najväčším ťažiarom ropy na svete.

Pre uspokojenie rastu dopytu a vykompenzovanie prirodzeného poklesu ťažby zo súčasných polí bude v nasledujúcich rokoch nutné zvýšiť kapacitu ťažby o 20 miliónov barelov denne. To je podľa Násira veľká suma a investície z poslednej doby na to nebudú stačiť, uviedol na energetickom summite Columbijskej univerzity.

Ropný trh sa podľa Násira blíži k rovnováhe medzi ponukou a dopytom, aj keď krátkodobo trh stále vykazuje prebytok kvôli rastu vrtov a obnoveniu ťažby z bridlíc v USA. Ani to však nebude stačiť na pokrytie dopytu v najbližších rokoch, keď od poklesu cien ropy, ktorý začal v roku 2014, boli odložené alebo zrušené investície do ťažby ropy a plynu vo výške zhruba jedného bilióna dolárov.

Poznámka prichádza v čase, keď sa Saudská Arábia rozhodla predať podiel päť percent vo firme Aramco, ktorá je hlavným zdrojom príjmov kráľovstva. Predaj je kľúčovým bodom reformy, ktorá má znížiť závislosť hospodárstva Saudskej Arábie na nestabilnom ropnom sektore, upozornil denník Financial Times.

Objavy konvenčných zdrojov ropy sa v posledných štyroch rokoch znížili v porovnaní s predchádzajúcimi štyrmi rokmi o viac ako polovicu, upozornil Násir. Dodal, že by sa nemalo predpokladať, že veľké ropné a plynárenské firmy budú investovať do rozsiahlejších projektov. Práve nedostatočné investície do veľkých projektov spôsobia v budúcnosti deficit na trhu s ropou, ktorý sa časom objaví a dobu, než sa trh opäť dostane do rovnováhy, je ťažké odhadnúť.

Násir tiež neverí, že by dopyt po rope mohol v blízkej budúcnosti dosiahnuť svoj vrchol. Podľa neho bude ropa zohrávať dôležitú úlohu v globálnych energetických dodávkach v najbližších desaťročiach.

01 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 05 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:01