Dráha má obchádzať aj známy Hotel Patria.Pavol Funtál
StoryEditor

TMR kreslí v Tatrách novú lanovku, vidia ju na Štrbskom plese

26.04.2017, 00:00
V priebehu troch rokov chce tatranská spoločnosť investovať medzi Areálom snov a centrálnym parkoviskom milióny eur.

Akcionári turistického gigantu vedeli, že keď chcú Slovensko dostať späť na lyžiarsku mapu Európy, musia s Tatrami niečo urobiť. Spoločnosť preto od roku 2007 naliala do rozvoja svojich tatranských stredísk viac ako 250 miliónov eur. Investované peniaze sa odrazili na kvalite či ponuke služieb, aj raste návštevnosti. Chopok a Tatranská Lomnica sa stali vlajkovými loďami voľnočasovej Tatry mountain resorts. Najnovšie sa rastu komfortu dočká Štrbské Pleso.

TMR totiž v stredisku kreslí nové plány za desiatky miliónov eur. „Plánujeme postaviť lanovku a dojazdovú trať medzi Areálom snov, kde je dnes nástupný bod nášho lyžiarskeho strediska, a lokalitou centrálneho parkoviska. Investícia sa hrubým odhadom pohybuje podľa úradmi povoleného variantu od 22 do 30 miliónov eur,“ hovorí pre HN Igor Rattaj zo spoločnosti TMR.

Spoločnosť by chcela plány zrealizovať v priebehu najbližších troch rokov. Nová lyžiarska infraštruktúra by mala kopírovať koryto potoka Mlynica so začiatkom pri sedačkovej lanovke vedúcej na Solisko, poza Hotel FIS. Následne okolo bývalej liečebne Helios z portfólia finančnej skupiny J&T, smerom do dolnej časti tatranskej osady Štrbské Pleso. Súčasťou projektu by malo byť aj riešenie dopravy, ktorá je počas sezóny problematická. TMR kompletizuje projekt a dokumenty potrebné pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie – takzvaný proces EIA.

S nápadom rozšírenia a dobudovania lyžiarskeho strediska Štrbské Pleso prišla pred viac ako siedmimi rokmi aj spoločnosť Riečavy. Projekt bol postavený na myšlienke výstavby nových zjazdoviek, lanoviek a záchytných parkovísk tak, aby sa s lyžiarskou infraštruktúrou prepojili existujúce tatranské hotely a z horského prostredia sa čo najviac vylúčila automobilová doprava. Celková dĺžka nových tratí mala dosiahnuť takmer deväť kilometrov a zabrala by plochu okolo 25 hektárov. Investícia sa odhadovala na približne 20 miliónov eur. Za plánmi firmy Riečavy stála trojica majiteľov tatranských hotelov Patria, Toliar a Panoráma. „Mali sme pripravených investorov, ale projekt neprešiel cez úrady. Výsledok posudzovania vplyvov na životné prostredie bol taký, že neodporučil realizovať ani jednu z navrhovaných variantov,“ vraví jeden z konateľov spoločnosti Riečavy a riaditeľ Hotela Patria Jozef Bendžala. Kým športový areál firmy plánoval rozvoj na západnej strane Štrbského Plesa, zámery TMR ho zrkadlia na východe.


Spoločenská objednávka
Tatranský poslanec a podnikateľ Gabriel Jamnický nápad spoločnosti TMR podporuje. Zdôrazňuje však, aby sa investície developerov sústreďovali výlučne v strediskách a lokalitách, ktoré vo Vysokých Tatrách vznikli ešte pred vyhlásením národného parku koncom roku 1948. „Jednoznačne existuje spoločenská objednávka na investície do lyžiarskej infraštruktúry. Zároveň však treba riešiť dopravnú situáciu v Tatrách, ktorá počas náporu lyžiarov kolabuje. Riešením je práve budovanie záchytných parkovísk a odtiaľ lanovkami prepravovať ľudí priamo do stredísk bez áut,“ tvrdí Jamnický.


Nové ubytovacie kapacity
Nové investičné plány TMR v Tatrách pritom naštartujú i roky spiaci projekt obnovy chátrajúceho liečebného domu Helios na Štrbskom Plese. Posledný z predložených zámerov developerskej skupiny J&T hovorí o kompletnej rekonštrukcii a prestavbe ruiny klimatických kúpeľov na hotel s akvaparkom. Projekt počíta s 574 lôžkami a 172 izbami v samotnom hoteli. V rámci neho vznikne i menšie zdravotnícke stredisko s časťou pre kúpeľných hostí.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 02 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety 03 - Modified: 2024-03-13 15:33:22 - Feat.: - Title: Teplotné výkyvy maria lyžiarskym strediskám biznis. Podmienky nie sú až také dramatické, reaguje šéf TMR 04 - Modified: 2024-01-16 14:36:19 - Feat.: - Title: Horský gigant plánuje 20-miliónovú investíciu v Tatrách, postaví luxusné apartmány (+galéria) 05 - Modified: 2024-01-26 15:15:30 - Feat.: - Title: Slovenské veľhory hlásia päť nových projektov. Finančníci a developer J&T si rozdeľujú Tatry
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:11