StoryEditor

Dobrá správa pre Slovákov. Vysokého účtu za volanie sa už nemusia obávať

27.04.2017, 00:00
Nové podmienky pre využívanie služieb operátorov v zahraničí priniesli ďalšie špekulácie.

Maniaci do telefonovania a surfovania na internete aj za hranicami Slovenska sa môžu tešiť. Európska únia definitívne odklepla zrušenie roamingu pre členské krajiny od 15. júna tohto roka. Ak sa tohtoročnú dovolenku rozhodnete stráviť v krajinách EÚ, vysokého telefónneho účtu sa už nebudete musieť obávať.

Kým pred desiatimi rokmi by ste za minútu odchádzajúceho hovoru v zahraničí zaplatili priemerne tri eurá, už o pár týždňov to bude stáť len niekoľko centov. Teraz pri návšteve členských štátov Únie budú môcť Slováci telefonovať, posielať SMS a surfovať na internete bez toho, aby museli platiť dodatočné poplatky.

​Aj keď nové nariadenie ešte nie je v platnosti, euroúradníci sa už museli zaoberať špekuláciami, aby sa nové nariadenie nezneužilo. V praxi však môžu nastať prípady, že sa spotrebiteľ rozhodne pre telefónneho operátora zo zahraničia, ktorý má najlacnejšie paušály, a bude využívať jeho služby doma. Takéto obchádzanie súčasných pravidiel Únia nepripúšťa a označuje ich za zneužívanie systému.

Zneužívať roaming sa dá len dočasne

Za zneužívanie sa podľa nariadenia pokladá to, ak nieto využíva roaming viac ako štyri mesiace nepretržite. Cieľom zrušenia vysokých roamingových poplatkov bolo, aby mali uľahčený život dovolenkári či ľudia, ktorí často cestujú. Ak sa teda niekto rozhodne, že predsa len skúsi využívať telefónneho operátora z inej krajiny aj doma, priplatí si. Konkrétne by malo ísť o poplatky navyše k štandardnej cene vo výške 3,2 centa za jednu minútu hovoru, jeden cent za SMS správu a sedem eur za jeden gigabite dát.

Mobilní operátori na Slovensku sú zatiaľ k novej regulácii zdržanliví, ale veria, že sa nebude zneužívať. „Pri novej vlne regulácie má platiť, že jej cieľom je možnosť využívania svojich predplatených kariet a paušálov aj v zahraničí, nie permanentný roaming. Veríme, že všetky podmienky a nástroje budú napĺňať tento cieľ,“ zhodnotil situáciu hovorca Slovak Telekomu Michal Korec. Hovorkyňa spoločnosti Orange Alexandra Piskunová potvrdila, že nové pravidlá operátor rešpektuje a o zmenách bude včas informovať včas. Mobilní operátori O2 a 4ka sa do uzávierky k novej regulácii nevyjadrili.

Operátori si objemy postrážia

Ešte pred pár mesiacmi sa však hovorilo o oveľa prísnejších podmienkach. Ceny za volania ako doma mali mať ľudia možnosť využívať len 30 za sebou nasledujúcich dní, no maximálne 90 dní do roka. Tieto podmienky sa stretli s kritikou, po ktorej ich predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker zmietol zo stola a dal prepracovať do súčasnej podoby. Šéfredaktor portálu TouchIT Ondrej Macko predpokladá, že mobilní operátori budú tí, ktorí budú požadovať férovosť a dodržiavanie nových podmienok. „Určite sa nebude dať používať lacnejší operátor v Európe, aby sme s ním volali ako doma. Predpokladám, že operátori zavedú minimálny objem, ktorý sa musí realizovať v domácej krajine,“ skonštatoval.


Vývoj cien roamingu na Slovensku

Priemerné ceny v júni 2007
Odchádzajúci hovor: 3 eurá/minúta
Prichádzajúci hovor: 0,5 eura/minúta
SMS: 0,5 eura
Dáta: 1,9 eura/megabite

Aktuálne ceny slovenských operátorov:
Odchádzajúci hovor: 0,04 – 0,16 eura/minúta
Prichádzajúci hovor: 0,1 eura/minúta
SMS: 0,04 – 0,07 eura
Dáta: 0,04 – 0,16 eura/megabite

01 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Telefonát, overovanie a čakanie aj pol hodinu. Štát po novom zahraničným Slovákom skomplikoval voľbu s pasom 02 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 03 - Modified: 2024-01-19 10:07:37 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy ôsmy deň nefungujú telekomunikácie, ide o najdlhší výpadok od októbra 04 - Modified: 2024-01-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Bol to náročný, ale v telekomunikáciách zaujímavý rok. Čaká nás ďalší 05 - Modified: 2024-01-12 12:24:56 - Feat.: - Title: Protimonopolný úrad schválil prevzatie spoločnosti Swan
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 11:08