Severná Kórea má masívne zásoby chemických zbraní, ktoré môžu byť použité prostredníctvom delostrelectva či balistických rakiet. Predpokladá sa, že disponuje 2 500 až 5 000 tonami bojových látok.Reuters
StoryEditor

Severokórejské benzínky sú na suchu, totalitný režim podozrieva Čínu

30.04.2017, 00:00
Autor:
ahaaha
V Pchjongjangu v posledných dňoch zavládol akútny nedostatok benzínu a nafty.

Ceny na čerpacích staniciach rastú, rady sa predlžujú a obyvatelia totalitnej krajiny sa obávajú, že situácia sa len tak nezlepší. Panuje podozrenie, že za nedostatkom paliva sú ekonomické sankcie zo strany Číny.

Podľa agentúry AP sa na benzikách v Pchjongjangu začali minulý týždeň objavovať varovné cedule, že predaj paliva bude až do odvolania obmedzený. Na čerpacích staniciach sa tvoria dlhé rady a vodiči sa snažia naplniť nádrže a kanistre, kým nebude ešte horšie. Cena benzínu, ktorý sa v KĽDR predáva na kilogramy, stúpla o sto percent až na v prepočte 1,2 eura za kilogram.

Americké tlaky

Oficiálne vysvetlenie sa zatiaľ neobjavilo, v Pchjongjangu sa však množia špekulácie, že za reštrikciami môže byť súčasná napätá situácia na Kórejskom polostrove a americké tlaky na Čínu, aby ekonomickými sankciami donútila totalitný režim na opustenie jadrového a raketového programu.

Čína v polovici februára oznámila, že do konca roka prerušila dovoz uhlia z KĽDR. Podľa AP sa v Pekingu diskutovalo aj obmedzení dodávok ropy, nie je však isté, či k nemu skutočne došlo. Experti upozorňujú, že KĽDR je na dodávkach ropy od svojho mocného spojenca do značnej miery závislá, v hre však môžu byť aj iné faktory.

Tancovanie na cudziu melódiu

"Môže za tým byť obmedzenie dodávok alebo ich presmerovanie iným užívateľom - niektorým ministerstvám, kľúčovým továrňam, armáde. Je tiež možné, že vláda posiela viac ropy do svojich zásobníkov, "uviedol odborník na energetiku David von Hippel. "V tejto chvíli nedokážem odhadnúť, ktorá z týchto možností alebo ich kombinácia stojí za rastom cien a obmedzením predaja," uviedol.

AP si všimla, že severokórejská tlačová kancelária KCNA dva dni po zavedení reštrikcií vydala ostrý komentár namierený proti nemenovanej susednej krajine, pričom nie je ťažké uhádnuť, že terčom hnevu režimu bola Čína.

"Severokórejské prostriedky jadrového odstrašenia ... v žiadnom prípade neslúžia ako vyjednávaciu páka," napísala KCNA a pohrozila, že ak spomínaná krajina bude naďalej uplatňovať voči Severnej Kórei ekonomické sankcie a "tancovať na cudziu melódiu, možno sa dočká aplauzu od nepriateľov KĽDR, mala by sa však pripraviť, že bude čeliť katastrofickým dôsledkom vo vzťahoch s KĽDR ".

Veci sa zmenili

Nie je zrejmé, či nedostatok pohonných hmôt zasiahol aj severokórejskú armádu, ktorá má k štátnym zásobám ropy privilegovaný prístup. AP pripomína, že stalinistický režim tento mesiac usporiadal veľkú vojenskú prehliadku a v utorok vykonal rozsiahle námorné a pozemné manévre s ostrou delostreleckou paľbou. To všetko v časoch, keď sa svet obáva v poradí už šiesteho severokórejského testu atómovej bomby.

Počet benzínových púmp v Severnej Kórei od nástupu Kim Čong-una k moci v roku 2011 znateľne vzrástol. Zhustla aj doprava v uliciach Pchjongjangu, čo si experti vykladajú ako prejav rastúcej ekonomickej aktivity zbedačenej krajiny. "Keď som tam bol naposledy v roku 2005, tak nádrž nášho autobusu plnili z vedier. Veci sa určite zmenili," hovorí expert na Severnú Kóreu Curtis Melvin z Univerzity Johna Hopkinsa.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:25