Andrej Babiš
StoryEditor

Českom otriasa vážna politická kríza. Babiš odvracia vyhadzov od premiéra, do parlamentu poslal list

28.04.2017, 10:55
Autor:
rdurdu
Český premiér Sobotka žiada od Babiša, aby vysvetlil, ako získal Agrofert.

Český minister financií Andrej Babiš sa bráni voči podozreniu z daňových únikov. Všetko, čo som urobil, bolo legálne, tvrdí v liste predsedovi Snemovne Janovi Hamáčkovi.

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má pochybnosti okolo podnikania Andreja Babiša, lídra hnutia ANO a českého ministra financií. Chce vedieť, ako získal Agrofert, ktorý do februára vlastnil. Mieri tak na samotnú podstatu Babišovho zbohatnutia, pripomína portál Lidovky.cz.

Vážne podozrenia 

Snemovňa parlamentu už v marci Babiša vyzvala, aby do konca apríla vyvrátil vážne podozrenia z daňových únikov. Ak tak neurobí, premiér by mal podľa poslancov konať. "Nie je možné, aby vo vláde, ktorá sa vymedzuje voči šedej ekonomike, nebol minister financií schopný odpovedať na tieto otázky, uviedol premiér Sobotka. Vyvrátením podozrení podmienil Sobotka Babišovo zotrvanie vo vláde.

"V žiadnom prípade som neporušil zákony a všetko bolo legálne," tvrdí Babiš v liste predsedovi Snemovne. "O emisii dlhopisov spoločnosti Agrofert bolo rozhodnuté vzhľadom k potrebe zaistiť dlhodobé financovanie spoločnosti potrebné k uvažovanej investícii," háji sa český financmajster, píše portál Idnes.cz.

Politické pozadie?

Dlhopisy v nominálnej hodnote 1,48 miliardy korún nakúpil za 1,55 miliardy korún a od minulého roku získal na úrokoch viac ako 50 miliónov, ktoré Babiš nemusel zdaniť. Okolnosti tohto nákupu spochybňujú Babišovi kritici už dlhšie, kauza však začala rozkladať aj vládnu koalíciu.

Babiš odmieta, že jeho Agrofert vydal dlhopisy za príliš vysokú úrokovú sadzbu, ktorá umožnila, aby on inkasoval 6-percentný úrok, ale firma si ho odpočítala z daňového základu.

Za všetkým vidí politické pozadie. Jediným zmyslom uznesenia má byť, tvrdí Babiš, dostať ho z politiky za každú cenu a odstrániť bariéry, ktoré vytvoril záujmovým skupinám. Spomína vyššie dane pre hazard či predpis o preukazovaní pôvodu majetku pre daňové účely.

Atmosféra krízy

Na svoje odvolanie nevidí dôvod. Nechcel komentovať, či by v prípade svojho odvolania chcel stiahnuť z kabinetu ďalších ministrov ANO. "Je to kampaň a je absurdné, že náš koaličný partner na nás takto útočí a poškodzuje vládu," vyhlásil Babiš. Dodal, že nechápe, prečo premiér vytvára atmosféru krízy.

"Babiš je zvyknutý ľudí zastrašovať, zdokonalil sa v tom pri preberaní firiem. Na mňa to neplatí," kontroval na twitteri Sobotka.

ANO rastie

České parlamentné voľby sa budú konať v októbri 2017. V poslednom prieskume volebným preferencií s výrazným náskokom vedie ANO (33,5 percenta) pred ČSSD (16 percent). V porovnaní s výsledkami posledných parlamentných volieb v roku 2013 zaznamenala ČSSD prepad (získala 20,45 percent hlasov), zatiaľ čo ANO je populárnejšie (18,65 percenta).

Podľa posledného prieskumu by sa do parlamentu dostali aj komunisti ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:26